Ingezonden persbericht

PERSBERICHT VAN ICCO, INTERKERKELIJKE ORGANISATIE VOOR

ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Zeist, 5 april 2002

IsraËlisch leger maakt werk van partnerorganisaties icco onmogelijk

Door het militaire offensief van het Israëlische leger op de Westelijke Jordaanoever is het vrijwel onmogelijk geworden voor hulporganisaties om zieken en gewonden te verzorgen en doden te begraven. In verschillende dorpen
en steden nam het Israëlische leger de klinieken van de Union of Palestinian Medical Relief Committees (UPMRC) onder vuur, één van ICCO's belangrijkste partnerorganisaties. In Qalqilya werd een kliniek van UPMRC ontruimd en door Israëlische soldaten ingericht als verhoorkamer. Door deze militaire acties en de afsluiting van de Palestijnse gebieden ontstaat een tekort aan water en
medicijnen en is het voor artsen onmogelijk hulp te verlenen aan alle gewonden in het gebied. Journalisten en mensenrechtendeskundigen worden uit de gebieden geweerd, waardoor het werk van mensenrechtenorganisaties onmogelijk wordt gemaakt.

"Het minste wat de Nederlandse regering kan doen is Israël op te roepen de internationale regels te respecteren die in oorlogssituaties van toepassing zijn", zegt Mieke Zagt, Midden Oosten-medewerker van ICCO. "De Vierde Geneefse Conventie maakt volstrekt duidelijk dat slachtoffers van geweld recht hebben op medische verzorging. Het is een grove schending van het oorlogsrecht om burgers in bezette gebieden hiervan te onthouden." Het stationeren van een internationale vredesmacht is nog de enige manier om de mensenrechten en de humanitaire situatie in de Palestijnse gebieden te waarborgen.

ICCO roept de Nederlandse regering op tot het gebruik van economische en politieke drukmiddelen, zolang Israël internationale verdragen en mensenrechten niet respecteert.

De Union of Palestinian Medical Relief Committees (UPMRC) is door artsen opgericht in 1979 als reactie op de verslechtering van de gezondheidsvoorzieningen na de Israëlische bezetting in 1967 van de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook. UPMRC beschikt over ambulances en medische voorzieningen om eerste hulp te kunnen verlenen. Ook de kantoren van PARC, een partnerorganisatie van ICCO die helpt de Palestijnse landbouw op te bouwen, werden deze week bezet. Een vrijwilliger van PARC werd woensdag door het Israëlische leger doodgeschoten toen hij in Bethlehem enkele gewonden probeerde te helpen.


- - -

Perscontacten:
Erik van Velzen, telefoon: (030) 6927836, 0653 967 918