Gemeente Lisse

Rapport Blowen in de bollenstreek

5 april 2002

Softdrugsgebruikers hebben behoefte aan gedoogde verkooppunten. Dit blijkt uit het rapport van Bureau ES&E dat onderzoek heeft gedaan naar het gebruik en de handel in softdrugs in Lisse, Noordwijk, Hillegom en Noordwijkerhout. De vier gemeenten hebben nog geen standpunt ingenomen.

Vorig jaar hebben Lisse, Noordwijk, Hillegom en Noordwijkerhout aan het bureau ES&E opdracht gegeven voor een onderzoek naar het gebruik en de handel in softdrugs in deze gemeenten. De resultaten van dit onderzoek zijn neergelegd in een rapport, dat onlangs aan de gemeenteraadsleden van de vier gemeenten is gepresenteerd. Uit het onderzoek komt naar voren dat onder de gebruikers van softdrugs behoefte bestaat aan gedoogde verkooppunten en dat zij daar ook het liefst gebruik van maken. In de vier gemeenten is alleen in Lisse een coffeeshop. Verder vindt verkoop van softdrugs plaats door niet gedoogde verkopers die soms ook nog andere drugs verkopen. Van een scheiding van de markten tussen harddrugs en softdrugs is hier geen sprake.

Lisse, Noordwijk, Hillegom en Noordwijkerhout hebben nog geen standpunt ingenomen naar aanleiding van het rapport. Eerst zal in het districtscollege van de politie worden besproken welke procedure gevolgd wordt voor de behandeling van het rapport. In het districtscollege hebben alle burgemeesters van de Duin- en Bollenstreek zitting.