Rechtbank Assen



Alleen kapvergunning stationspark te Hoogeveen geschorst
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 5-04-2002

Dat is de uitkomst van twee procedures waarbij de bouw van drie kantoorgebouwen op het plaatselijk bekende perceel Stationsgebied te Hoogeveen en een daarmee verband houdende kapvergunning onderwerp van geschil zijn.

De gemeente Hoogeveen heeft aan een projectontwikkelaar te Zwolle voor bovenvermeld bouwplan bouwvergunning verleend. In verband met deze bouw heeft de gemeente ook een kapvergunning verleend voor de kap van drie bomen en 20 haagbeuken.
Een aantal omwonenden heeft tegen beide besluiten bezwaar gemaakt en de bestuursrechter verzocht een voorlopige voorziening te treffen.

Voor wat betreft de bouwvergunning heeft de bestuursrechter dit verzoek afgewezen. Daartoe heeft hij onder meer overwogen dat het bouwplan past in het (nieuwe) bestemmingsplan. Dat tegen de goedkeuring van dit bestemmingsplan nog een procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State loopt maakt dit niet anders. Mocht namelijk de Afdeling bestuursrechtspraak het goedkeuringsbesluit vernietigen dan raakt die vernietiging niet de onderhavige bouwvergunning. Hierbij heeft de voorzieningenrechter mede in aanmerking genomen het feit dat een verzoek tot schorsing van de goedkeuring van het bestemmingsplan reeds eind vorig jaar door de Voorzitter van de Afdeling bestuursrechtspraak is afgewezen.

Het verzoek om een voorlopige voorziening met betrekking tot de kapvergunning heeft de bestuursrechter toegewezen. De kapvergunning is geschorst tot de gemeente Hoogeveen op de bezwaren van de omwonenden zal hebben beslist.
Daartoe heeft de bestuursrechter overwogen dat onvoldoende inzichtelijk is geworden welk belang is gediend bij het handhaven van de kap van de bewuste bomen. Hij is van oordeel dat de gemeente zal moeten komen tot een nadere en meer inzichtelijke afweging van de noodzakelijkheid van de kap.
Op dit moment is onvoldoende duidelijk of de gemeente er in zal slagen om bij het nog te nemen besluit op de bezwaren van de omwonenden dit gebrek te herstellen.
Mede gelet op het onomkeerbare karakter van het kappen van bomen heeft de bestuursrechter aanleiding gezien de kapvergunning te schorsen.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE1126
(Zie het originele bericht)