Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Onderzoek naar legionella in woningen (5-4-2002)



De Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN), de waterbedrijven en de Vereniging van Installatie Bedrijven zijn met de ministeries VROM en VWS een onderzoek gestart naar het vóórkomen van de legionella-bacterie in
woninginstallaties.

Doel van het onderzoek is om een feitelijk beeld te krijgen van het risico van legionellabesmetting in woninginstallaties. Het onderzoek vindt plaats in de maanden april, mei en juni. De resultaten worden in het najaar verwacht.Na de besmetting met legionella op de Flora van Bovenkarspel heeft de overheid regels opgesteld voor collectieve leidinginstallaties, zoals zwembaden, scholen en hotels. De Tijdelijke Regeling Legionellapreventie verplicht eigenaren van deze collectieve installaties om een risicoanalyse uit te voeren en indien nodig een beheersplan op te stellen.

Voor particuliere woninginstallaties wordt aangenomen dat de kans zeer klein is dat er legionella voorkomt. De leidingen van die installaties zijn over het algemeen kort en het water stroomt snel door. Bovendien is het aantal landelijke ziektegevallen zeer gering. Om deze aannames met feiten te kunnen onderbouwen, wordt er een representatief onderzoek gehouden in 400 woningen.Het onderzoek wordt uitgevoerd door KIWA in samenwerking met 4 regionale waterbedrijven, te weten Duinwaterbedrijf Zuid-Holland, Gemeentewaterleidingen Amsterdam, PWN Waterleiding bedrijf Noord-Holland en Nuon Water Fryslãn. In het voorzieningsgebied van deze waterbedrijven zijn willekeurig 100 woningen geselecteerd. Bij deze in totaal 400 woningen vindt een inspectie van de leidingen plaats en wordt een watermonster genomen.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7182&site=persbericht )