Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persbericht ministerraad
5 april 2002

MEER KWALITEIT IN VOORBEREIDING OP RAMPEN

Gemeenten moeten hun rampenplannen en rampbestrijdingsplannen baseren op een inventarisatie en analyse van de veiligheidsrisico's in de gemeente of regio. Ook moeten de plannen minstens eens in de vier jaar geactualiseerd worden. Per regio wordt verplicht om vast te leggen hoe vaak er oefeningen worden gehouden en wie daaraan deelnemen.

Dat staat in het wetsvoorstel kwaliteitsbevordering rampbestrijding van staatssecretaris G.M. de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties), waarmee de ministerraad heeft ingestemd.

Naast de gemeentelijke rampenplannen en rampbestrijdingsplannen moet er per regio een multidisciplinair beheersplan komen, opgesteld door de regionale brandweer in overleg met de politie en de geneeskundige hulpverleningsdiensten in de regio. In de beheersplannen moeten afspraken staan over de prestaties die brandweer, politie en geneeskundige hulpverleningsdiensten tijdens een ramp of zwaar ongeval moeten kunnen leveren. Verder moeten er afspraken in staan over bovenregionale en grensoverschrijdende samenwerking, over het regelmatig houden van multidisciplinaire oefeningen en over de kwaliteitsbewaking.

Het toezicht door de provincies wordt sterker. Zo krijgen de Commissarissen van de Koningin de expliciete bevoegdheid om in te grijpen als de voorbereiding op rampen in een regio te wensen over laat. De provincies krijgen jaarlijkse rapportages van de regio's, en rapporteren daarover aan het rijk.

Het wetsvoorstel voorziet ook in een algemene periodieke doorlichting, waarbij verschillende rijksinspecties samenwerken en bij gemeenten, regio's en provincies kijken hoe het feitelijk gesteld is met de voorbereiding op rampen.

In het wetsvoorstel worden de 25 nieuwe veiligheidsregio's wettelijk vastgelegd, waarin de huidige politieregio's, brandweerregio's en geneeskundige regio's zullen opgaan. Dit proces is nu in volle gang en moet in 2003 zijn afgerond.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 05.04.2002