Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Persbericht ministerraad
5 april 2002

BENOEMING BURGEMEESTER GEMEENTE VLAARDINGEN

De ministerraad heeft er op voorstel van minister K.G. de Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om de heer mr T.P.J. Bruinsma voor te dragen voor benoeming tot burgemeester van de gemeente Vlaardingen. De heer Bruinsma is daarmee de eerste burgemeester die wordt benoemd na een procedure waarbij de bevolking zich per referendum heeft kunnen uitspreken.

De heer Bruinsma (50 jaar) is lid van de PvdA. Hij is momenteel wethouder in de gemeente Groningen. De heer Bruinsma volgt de heer drs. L.W. Stam op die met ingang van 1 februari 2002 gebruik heeft gemaakt van de mogelijkheid tot vervroegde uittreding (FPU).

De gemeente Vlaardingen heeft (samen met de gemeente Best) op 6 maart jongstleden een raadplegend burgemeestersreferendum gehouden. Ruim 49 procent van de kiezers heeft deelgenomen aan het referendum. De heer Bruinsma heeft het burgemeestersreferendum gewonnen met ruim 56% van de stemmen. De gemeenteraad van Vlaardingen heeft in haar voordracht de keuze van de kiezers overgenomen.

Sinds 1 augustus 2001 is een nieuwe benoemingsprocedure voor burgemeesters van kracht. Zo is de invloed van de gemeenteraad op de benoeming, herbenoeming en het ontslag van de burgemeester vergroot. Deze grotere invloed komt vooral tot uiting door de gemeenteraad bij benoeming van een burgemeester het recht van aanbeveling te verlenen. Bovendien hebben gemeenten de gelegenheid gekregen een raadplegend referendum over kandidaten te houden voordat de aanbeveling wordt opgesteld.

RVD, 05.04.2002