Gemeente Deventer

Bijstandsfraude veel sneller opgespoord

De sector Sociale Voorzieningen van de gemeente gaat met ingang van deze maand witte fraude met bijstandsuitkeringen veel sneller opsporen. Dit wordt mogelijk gemaakt door de invoering van het 'Inlichtingenbureau'.

Via het Inlichtingenbureau worden gegevens van bijstandsgerechtigden vergeleken met gegevens over diezelfde persoon bij andere instellingen. Het gaat om het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (voorheen GAK, Cadans, enzovoorts), de Informatie Beheer Groep (studiefinanciering) en de Belastingdienst. Op deze manier wordt informatie verkregen over inkomsten (uit werk, andere uitkeringen, studiefinanciering of vermogen) die uitkeringsgerechtigden naast hun uitkering ontvangen.

Waarom een Inlichtingenbureau?

Tot nu toe worden de gegevens van bijstandsgerechtigden na ieder jaar vergeleken met die van de Belastingdienst. Daaruit blijkt wanneer iemand naast een bijstandsuitkering, andere inkomsten heeft. Het nadeel daarvan is, dat pas ruim een jaar later die gegevens bekend zijn en er vaak een hoog bedrag aan uitkering teruggevorderd moet worden. Omdat het fraudebedrag daardoor hoog oploopt, is er eerder sprake van aangifte bij justitie. Dat is nu te voorkomen doordat het Inlichtingenbureau het mogelijk maakt iedere maand gegevens van bijstandsgerechtigden te vergelijken met die van bovenvermelde instanties.