Gemeente Oostzaan


- 8 april 2002


---

8 april 2002

Een beetje voor mezelf en een beetje voor het milieu! Donderdagmorgen konden vanaf half tien zakken vol luiers ingeleverd worden op de gemeentewerf. De gescheiden inzameling ging van start. Al binnen 30 minuten waren de containers afgeladen vol. De eerste moeders die luiers kwamen aanbieden ontmoetten wethouder Jaap van Splunter en twee heren van het recyclebedrijf Knowaste op hun pad. Hilde Endeveld was met haar zoontjes Tim (2,5) en de drie maanden oude Koen naar de inzamelplek aan de Wakerstraat gekomen: "Ik vind het een goed initiatief. De keus voor wegwerpluiers is makkelijk gemaakt, maar het is een bezwaar dat ze het milieu zo belasten," vertelde ze nadat ze de zakken in de containers had gedumpt. "Het gescheiden inzamelen van luiers past natuurlijk in het milieubeleid van onze groene gemeente. Een aardige bijkomstigheid is dat ik daardoor minder afvalkosten heb."

Eveline Dijkema-Homburg had ook haar kroost meegenomen. "Het had al veel eerder gemoeten," vindt de moeder van Ellemijn (2) en Charleen (6 weken), "want het is goed voor het milieu. Het scheelt uiteindelijk ook veel gewicht in je Kliko. En zo werkt het: een beetje voor mezelf en een beetje voor het milieu!" Maar er waren ook nog wat aanbevelingen voor de verantwoordelijk wethouder Jaap van Splunter. "De inleverplek op de gemeentewerf is wat sober. En twee tijdstippen om de luierzakken in te leveren is een beetje weinig. Je kan nu alleen maar op donderdag de luiers afgeven. Je hoeft het maar een keertje te vergeten en je kunt het gewicht van al die luiers weer bij je gewone afval optellen. Zonde van je geld dus!" De wethouder gaf direct aan dat er gekeken wordt naar die openingstijden. "We zijn in gesprek met de Retourette over de luierinzameling aldaar. Wat betreft de openingstijden van zowel het gemeentehuis als de werf, daar zijn we aan het kijken of die verruimd kunnen worden. Dat is een aandachtspunt van ons waar we serieus mee bezig zijn. Tenslotte willen we optimale service verlenen aan onze inwoners."

Mevrouw Dijkema-Homburg vond de zakken ook erg stinken. Tenslotte zamelt ze luiers over een hele week in. "We blijven bezig om het product te verbeteren", legt Marcel Slingerland van Knowaste uit, het bedrijf dat de luiers verwerkt. "We zijn druk bezig met een luchtdichte, reukloze emmer, maar dat duurt nog even. Het is belangrijk om te weten dat er ook nieuwe zakken komen waar opstaat wat wel en niet ingezameld mag worden. En dat je de fris geurende billendoekjes bijvoorbeeld gewoon mee mag gooien in de zakken. Dat verdrijft de poeplucht een beetje."

"Oostzaan is in Nederland de zevende en in Noord-Holland de eerste gemeente die luiers gescheiden inzamelt", vertelt Niels Willems van Knowaste. "Voor het eind van het jaar rekenen we op een forse uitbreiding naar tussen de 30 en 50 gemeenten." Zoals Oostzaan in 1992 de eerste was die de Diftar invoerde, ziet het er naar uit dat er nu weer een voortrekkers rol wordt vervuld.

Luierinzameling: iedere donderdag van 9.30 tot 10.30 uur en van 19.00 tot 20.00 uur op de gemeentewerf aan de Wakerstraat. De inzamelzakken zijn verkrijgbaar op het gemeentehuis. (foto: www.oostzaan.nl)

Afscheid Raadsleden
Op dinsdagavond 16 april neemt de gemeente Oostzaan officieel afscheid van vier oud-raadsleden. De feestelijke avond begint om 19.30 uur in Dorpshuis De Greep (Ds. Nanne Zwiepsingel 1). Om 20.00 zal burgemeester A. Moens de avond openen. Er wordt afscheid genomen van dhr. K. IJkema (4 jaar raadslid), mevr. L.J. van Tongeren (8 jaar raadslid), dhr. J.M. van Splunter (15 jaar, waarvan de laatste 8 jaar als wethouder), mevr. A.W.A. Dobma - de Vos (16 jaar, waarvan de laatste 4 jaar als wethouder). U bent allen van harte uitgenodigd!

Help de brandweer uit de brand...! Brand, ongelukken, waterschade, mensen of dieren in nood; u kunt altijd op de brandweer rekenen. Maar de brandweer kan al dat werk niet doen zonder de hulp van vrijwilligers. Mensen zoals u. Mensen die geen dagtaak hebben aan de brandweer, maar opgepiept kunnen worden als hun hulp nodig is. Voordat u als vrijwilliger bij de brandweer aan de slag kunt gaan, volgt u een uitgebreide training waarin u hetzelfde leert als beroepsbrandweerlieden. Vanwege het verantwoordelijke werk bij de brandweer worden ook aan de vrijwilligers hoge eisen gesteld. Niet alleen is het lichamelijk zwaar, ook wordt van u verwacht dat u goed kunt omgaan met stress en dat u de juiste keuzes maakt op soms moeilijke momenten. Denkt u dat het werk als vrijwilliger bij de brandweer bij u past, informeer dan nu bij de Brandweer Zaanstreek, 075 - 6811811.

Uitbreiding spreekrecht maakt politiek directer De afstand tussen de burger en de politiek is de laatste jaren steeds groter geworden. De overheid heeft daarom diverse initiatieven genomen om de burger meer bij de politiek te betrekken. Er zijn nu een aantal nieuwe regels voor raads- en commissievergaderingen. De meest in het oog springende verandering is de uitbreiding van het spreekrecht voor inwoners. Bij commissievergaderingen mocht u bijvoorbeeld alleen over agendapunten inspreken. Nu mag u ook tot twee werkdagen voor de vergadering bij de secretaris andere onderwerpen aandragen waarover u wat wilt zeggen. Nieuw is dat u nu ook bij raadsvergaderingen spreekrecht heeft. Dit dient u wel voor de vergadering aan te geven bij de voorzitter. De verschillende agenda's kunt u onder andere vinden in de gemeenterubriek in Kompas, op www.oostzaan.nl of op het gemeentehuis. Daar kunt u ook terecht voor de betreffende stukken. Maak dus gebruik van het nieuwe spreekrecht en laat uw stem horen.

Informatie Hondenbelastingen
Is uw hond verhuisd of overleden in 2001
Wanneer uw hond in 2001 is overleden of verhuisd en u heeft dit nog niet bij de gemeente gemeld dan kunt u dit alsnog deze week voor het laatst doen. Om de hond af te melden kunt u bij de gemeente een afmeldingformulier ophalen of telefonisch aanvragen. U moet dit formulier invullen en terugsturen aan de gemeente. Bij overlijden van de hond moet u altijd een bewijs van overlijden bijvoegen. Dit kan bijvoorbeeld een euthanasieverklaring zijn of een rekening van een crematorium. Het indienen van een afmeldingformulier schort de betalingsverplichting van de aanslag niet op. U moet de aanslag voldoen zoals staat vermeld op de aanslag. Als het verzoek wordt toegekend vindt er vermindering van de aanslag plaats en terugbetaling van het teveel betaalde. U krijgt hiervan bericht. Voor inlichtingen kunt u op werkdagen tussen 8:45 en 12:00 uur terecht op het gemeentehuis of op telefoonnummer 075 - 684 77 15.

Oostzaan versnippert
Ter herinnering. Als service voor de inwoners van Oostzaan, kunt u op 15 april uw takken en/of snoeiafval laten versnipperen. Als u hiervan gebruik wilt maken, moet aan een aantal voorwaarden worden voldaan. Deze vindt u in de gemeenterubriek van vorige week of op het gemeentehuis. U kunt zich aanmelden voor het laten versnipperen door de bon uit Kompas in te vullen (vergeet niet uw postcode op te schrijven) en op te sturen naar sector Grondgebiedzaken, Kerkbuurt 14, 1511 BD Oostzaan. Deze dient uiterlijk 10 april in ons bezit te zijn. Aanmeldingen na deze datum worden niet meer in behandeling genomen

Burgerlijke stand
Geboren:
Bo Zenna
dochter van M.A.J. van Prooijen en P.Heutenik

Rianne
dochter van M. Buikes en I. Wanders

Daan Jan
zoon van A.J. van der Heiden en E.C. Flinterman