---

Ministerie van Defensie



---

Qatar: Uitgangspunt voor KDC-10 missies "Enduring Freedom"

05-04-2002

Sinds 3 april 2002 doet de Koninklijke Luchtmacht mee aan operatie "Enduring Freedom" met een KDC-10 tanker/transportvliegtuig van het Eindhovense 334-Squadron. Dit toestel is gestationeerd op het vliegveld Al Udeid in Qatar; bij het uitvoeren van de missies wordt nauw samengewerkt met eveneens op dit vliegveld gestationeerde Amerikaanse tankvliegtuigen. De militairen zijn ondergebracht in een reusachtig tentenkamp. Dit "camp Andy" is genoemd naar Master Sergeant Evander Earl "Andy" Andrews. Deze luchtmachtmilitair overleed 10 oktober 2001 ten gevolge van een bedrijfsongeval en was het eerste Amerikaanse slachtoffer tijdens operatie "Enduring Freedom".

De vliegbasis Al Udeid ligt een kilometer of dertig ten zuidwesten van de hoofdstad Doha (Ad Dawhah). Het gaat om een moderne vliegbasis die ondermeer beschikt over een start- en landingsbaan van zo'n 4,5 kilometer. Dit is de langste start- en landingsbaan in het gebied van de Perzische Golf. Al Udeid is een van de locaties in het Midden-Oosten waar de Amerikaanse luchtmacht infrastructuur heeft aangelegd en voorraden en reservedelen heeft opgeslagen in het kader van het zogenoemde USAF Prepositioned War Reserve Materiel programma. Dankzij dit programma kunnen de Verenigde Staten en hun bondgenoten in de regio beschikken over volledig ingerichte bases waar in voorkomend geval snel inzetbare eenheden kunnen worden gestationeerd. Het vliegveld speelt een belangrijke rol in het kader van operatie "Enduring Freedom", de internationale strijd tegen het terrorisme. De Amerikaanse eenheden in de regio behoren tot de 366ste Air Expeditionary Wing, een snel inzetbare eenheid die beschikt over KC-10 en KC-135 tankvliegtuigen, F-16's en E-8C Joint STARS toestellen. De Nederlandse KDC-10 die in principe een jaar lang in Qatar wordt gestationeerd, wordt aan tankvliegtuigen van deze eenheid toegevoegd.

Qatar is een van de staten aan de Perzische Golf. Het land is een monarchie met aan het hoofd emir Hamad bin Khalifa Al Thani. Hij is staatshoofd sinds 1995 en bekleedt daarnaast ook de functie van ondermeer minister van Defensie. Qatar is een van de staten in het Midden-Oosten die beschikken over aanzienlijke voorraden olie waardoor de bewoners van het land een gemiddeld inkomen hebben dat vergelijkbaar is met dat van Westerse industrielanden. Het land telt een bevolking van ongeveer 770.000 mensen. De bevolking bestaat voor 40% uit Arabieren, en daarnaast grote groepen Pakistani, Indiërs en Iraniërs. Ongeveer 95 procent van de inwoners van de staat is moslim. Het landschap is voornamelijk vlak, dor en woestijnachtig. Van noord naar zuid meet het land ongeveer 175 kilometer, van oost naar west circa 90 kilometer.

* Achtergrondinformatie KDC-10 tanker/transport

* Dossier: Afghanistan/Strijd tegen het terrorisme