Universiteit Twente

Persberichten > Nieuw > 02.017

02.017 05-04-2002

02/17 5 april 2002

Uniek lessenpakket voor Algemene Natuurwetenschappen Vanuit de klas een telescoop in Australië besturen

Via internet een telescoop besturen die in Australië staat opgesteld, en midden op de dag vanuit het klaslokaal turen naar de nachtelijke hemel `down under'. Dat gaan in september Nederlandse scholieren doen tijdens de lessen Algemene Natuurwetenschappen (ANW). De telescoop staat in Bathurst, Australië, de scholieren zitten gewoon op school in Nederland. De lerarenopleiding ELAN van de Universiteit Twente ontwikkelt dit tienweekse lessenpakket voor ANW samen met de Australische hoogleraar David MacKinnon. Op 8 april presenteert de lerarenopleiding het project tijdens een workshop aan de Universiteit Twente, voor ANW-docenten.

Het 'Remote Telescope Project' is opgezet door McKinnon en loopt al sinds 1999 in Australië, de Verenigde Staten en Canada op basisscholen en in het voorgezet onderwijs. Het doel van dit project is de interesse in ruimte en de kosmologie bij scholieren te vergroten. De leerlingen kunnen zelf foto's maken van de zuidelijke sterrenhemel en zo de baan van sterren, planeten en maan vastleggen. Als het nacht is in Australië, is het dag in Nederland, waardoor de Nederlandse scholieren tijdens hun lessen toch de sterren kunnen bekijken.

David McKinnon is hoogleraar aan de Charles Sturt University in de staat New South Wales in Australië. Momenteel is hij tijdelijk werkzaam aan de lerarenopleiding van de Universiteit Twente. McKinnon's specialiteit is teleleren en tele-educatie, waarmee de UT grote ervaring heeft opgebouwd. Voor de Nederlandse middelbare scholieren heeft hij een tienweekse lessenserie geschreven. Hij presenteert het 'Remote Telescope Project' aan Nederlandse ANW-leraren op maandag 8 april van 13.30 tot 17.00 uur aan de Universiteit Twente.

Noot voor de pers
De workshop vindt plaats in de Interactive Classroom van het gebouw voor Toegepaste Onderwijskunde (TO) op de campus van de Universiteit Twente en begint om 13.30 uur tot 17.00 uur. De pers is van harte welkom om de workshop bij te wonen, na aanmelding per e-mail. Foto's van Professor McKinnon met de `remote telescope' zijn op aanvraag beschikbaar.

Nadere inlichtingen over het Nederlandse deel van het project: Wilma Elferink, Universiteit Twente, instituut ELAN (lerarenopleiding) e-mail-adres: w.elferink@edte.utwente.nl, telefoon (053) 489 4145 (b.g.g. Pauline Teppich 053 - 4893560)

U kunt contact op nemen met Professor David McKinnon via Pauline Teppich, Universiteit Twente, tel. (053) 489 3560 of e-mail: p.teppich@edte.utwente.nl

Contactpersoon Bureau Communicatie, Universiteit Twente: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 489 42 44, e-mail w.r.vanderveen@utwente.nl

© Universiteit Twente 2002