Stichting Natuur en Milieu

Amsterdam 3 april 2002

NIPO-enquête leidt tot Kamervragen Verplichte rapportage sociale en milieueffecten?

PvdA-Tweede Kamerlid Bert Koenders heeft vanmiddag vragen gesteld naar aanleiding van de maandag bekend gemaakte resultaten van een NIPO-enquête. Uit deze enquête blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking achter het wetsvoorstel staat waarin Nederlandse bedrijven kunnen worden verplicht om te rapporteren over sociale en milieueffecten. Koenders heeft nu de staatssecretaris van Economische Zaken gevraagd om deze mening van de Nederlandse bevolking mee te nemen in diens beoordeling van dit wetsvoorstel.

Koenders vroeg bovendien of de staatssecretaris zich gaat inzetten voor de totstandkoming internationale afspraken die bedrijven verplichten zich ook in het buitenland te houden aan regels die in eigen land van kracht zijn. Uit de enquête bleek dat 83 procent van de Nederlanders vindt dat zulke regels er moeten komen.

Milieudefensie, Novib en Stichting Natuur en Milieu, die de opdracht gaven voor de NIPO-enquête, zijn blij met deze vragen. Conny Heemskerk, beleidsmedewerker van Novib: De Nederlandse bevolking heeft een duidelijk signaal gegeven. Wij vinden dat een regering die dat naast zich neerlegt, zichzelf ongeloofwaardig maakt. Actieweek
De actieweek Voor eerlijke wereldhandel is maandag gestart met de bekendmaking van resultaten van een NIPO-enquête. Gisteren verschenen advertenties van de campagne in landelijke kranten. Morgenavond gaan Kamerleden in Felix Meritis (Amsterdam) in debat over wereldhandel.

De gezamenlijke campagne van Milieudefensie, Stichting Natuur en Milieu en Novib Gaat het in mei om de wereld van JOU? brengt urgente thema's op het gebied van milieu, natuur en eerlijke wereldhandel onder de aandacht van de politieke partijen. De pay-off luidt dan ook; Jouw mening hoort in het regeerakkoord!. Er zijn tijdens de campagne debatten, werkbezoeken met politici en verrassende acties gepland. Hoogtepunt vormt een manifestatie op zaterdag 20 april in de Amsterdamse Beurs van Berlage.