Provincie Zuid-Holland

Start cursus Partners in Policy

05-04-2002
Nederlandse primeur voor Zuid-Holland
Start cursus Partners in Policy

De cursus Partners in Policymaking is begonnen. Een primeur in Nederland. De provincie Zuid-Holland lanceert de cursus als één van de projecten binnen het themajaar Mensen met een handicap. De oorspronkelijke Amerikaanse cursus is bedoeld voor ouders van kinderen tot 18 jaar met een handicap, en voor volwassenen met een handicap. Doel is om de deelnemers op te leiden tot volwaardige belangenbehartigers die hun mannetje kunnen staan in de wereld van zorg. Want nog te vaak lopen zij tegen een muur van bureaucratie aan en weten niet goed hoe ze ondersteuning kunnen vinden die hen in staat stelt hun eigen leven te leiden. Pogingen om invloed uit te oefenen op beleidsmakers en politici lopen vaak op niets uit. Met Partners leren de deelnemers hoe zij meer succes kunnen boeken op dit gebied.

Partners in Policymaking is een intensief cursusprogramma. Het biedt deelnemers de kans om kennis, vaardigheden en zelfvertrouwen op te doen, om zo samen met beleidsmakers op te komen voor een betere en rechtvaardigere behandeling van mensen met een handicap in onze samenleving. Op die manier kunnen sleutelfiguren in zorg en beleid en zorgvragers als partners naar een inclusieve samenleving toe werken en als partners het beleid verder ontwikkelen. Het doel van de cursus is het toegankelijker maken van de samenleving voor mensen met een handicap door empowerment.

Het gaat om 8 maal een tweedaags programma maandelijks gegeven van april tot en met december 2002. De start is vrijdag 5 en zaterdag 6 april. Elk weekend staan er een aantal gastsprekers (vooraanstaande politici, beleidsmakers en ervaringsdeskundigen) op het programma. Tijdens de eerste weekenden wordt het huidige zorgsysteem geanalyseerd. Daarna wordt er dieper op zaken ingegaan als inclusief onderwijs, ondersteunend werken en ondersteuning thuis. Eigenlijk kijk je daarbij vanuit een bepaald ideaalbeeld - hoe zou het zorgsysteem er over tien jaar uit moeten zien? - naar de mogelijkheden om dat gewenste ideaalbeeld te bereiken. Daarnaast worden assertiviteits- en mediatrainingen gegeven zodat de deelnemers de dialoog met beleidsmakers en politici duidelijk kunnen voeren en daarbij hun visies helder kunnen formuleren. In plaats van tegenstanders worden zorgvragers en zorgaanbieders op die manier (gespreks)partners.

In totaal doen er 27 deelnemers mee aan Partners in Policymaking. Zij hebben zich vanaf januari jl. kunnen opgeven. Door middel van voorgesprekken zijn de uiteindelijke deelnemers geselecteerd. Tweederde van de groep is ouder van een gehandicapt kind en eenderde bestaat uit volwassenen met een handicap. Na afronding van de cursus krijgen de deelnemers een certificaat. Het is de bedoeling dat de deelnemers na afloop contact met elkaar en met de sprekers houden. Op die manier vormen zij als het ware het begin van een actief netwerk.

Oorspronkelijk is de Amerikaanse cursus Partners in Policymaking ontwikkeld in Minnesota in 1986. Colleen Wieck, werkzaam bij de 'Governor's council in Developmental Disabilities', heeft de cursus opgezet. Zich bewust van het feit dat ouders en vertegenwoordigers van mensen met een handicap niet eindeloos de energie hebben om zich elke keer opnieuw in te zetten voor vernieuwingen in de zorg, en gezien het feit dat volwassen mensen met een handicap zelf nauwelijks aanwezig zijn in de arena van beleidsvorming, ontwikkelde Wieck een cursusprogramma waardoor deelnemers beter in staat zijn om hun stem succesvol te laten horen.

Inmiddels hebben ruim 8000 mensen de cursus in Amerika succesvol afgerond. Sinds 3 jaar wordt Partners ook in Schotland gegeven. Dit jaar, dankzij de provincie Zuid-Holland, voor het eerst in Nederland. In de personen van Anne Wibaut en Erwin Wieringa is Stichting de Toekomst verantwoordelijk voor de Nederlandse versie. Na de lancering van de cursus binnen het provinciale themajaar 'Uit Eigen Beweging', zal stichting de Toekomst de cursus de komende drie jaar verder ontwikkelen. Het is de bedoeling om Partners in Policymaking daarna onder te brengen bij een van de gehandicaptenorganisaties.