Koninklijke bibliotheek

Naar het oordeel van de jury: 25 jaar Victorine van Schaick Fonds

Het Victorine van Schaick Fonds reikt jaarlijks prijzen uit aan collega's die een belangrijke publicitaire bijdrage hebben geleverd op het gebied van het bibliotheek-, documentatie- en informatievak. Dit jaar viert het Fonds zijn 25-jarig bestaan. Ter gelegenheid van het jubileum heeft het bestuur een Ereprijs ingesteld. Deze is toegekend aan Karel Elderink, voormalig beleidscoördinator van het WSF bureau, voor zijn jarenlange vernieuwende werk in woord en geschrift op het raakvlak van de wetenschappelijke en openbare bibliotheken in Nederland. De prijs zal tijdens een feestelijke bijeenkomst in de Statenzaal van Bibliotheek Zwolle aan hem worden uitgereikt door drs. A. Nuis, oud-staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal de heer H.T. Das, directeur van de Nederlandse Bibliotheek Dienst/Biblion, een jubileumrede houden.Tevens verschijnt ter gelegenheid van het jubileum een historische schets van het Fonds getiteld Naar het oordeel van de jury. Daarin is ook een lijst opgenomen van alle prijswinnaars met de titel van hun winnende publicatie. Voor ieder aanwezige is na afloop van de bijeenkomst een exemplaar beschikbaar.

Als u deze bijeenkomst wilt bijwonen, kunt u zich tot 3 mei 2002 daarvoor aanmelden bij de secretaris van het Fonds, Marianne Pothoven, via e-mail (marianne.pothoven@kb.nl). Let op: behalve voor de genodigden is het aantal beschikbare plaatsen beperkt. U bent alleen verzekerd van een plaats als u een bevestiging van het secretariaat heeft ontvangen. Deze worden in het begin van de week van 6 mei per e-mail verzonden.

Het programma van de middag luidt als volgt:

Jubileumbijeenkomst Victorine van Schaick Fonds Donderdag 16 mei 2002
Statenzaal Bibliotheek Zwolle
Diezerstraat 80, Zwolle

14.00 - 14.30
Ontvangst in de koffiekamer van Bibliotheek Zwolle

14.30 - 14.40
Welkomstwoord
Dule Aelberts, directeur Bibliotheek Zwolle

14.40 - 15.00
Terugblik
Jacques van Gent, voorzitter
Aanbieding eerste exemplaar Naar het oordeel van de jury aan Mevrouw M.M.V. des Tombe-van Schaick, zuster van Victorine van Schaick, oud-penningmeester van het Fonds

15.00 - 15.15
Muzikaal intermezzo
Studenten van het Conservatorium Zwolle

15.15 - 15.35
Bouwers of schakers
Henk Das

15.35 - 16.00
Voordracht en uitreiking Ereprijs aan Karel Elderink door Aad Nuis

16.00
Dankwoord Karel Elderink

Receptie

Algemene informatie
De Stichting Victorine van Schaick Fonds is op zoek naar goede ideeën die het bibliotheek- en informatievak verder helpen en kent in dat verband jaarlijks individuele prijzen voor publicaties toe. Bovendien sponsort de stichting veelbelovende activiteiten die theorie en praktijk in het vakgebied met elkaar verbinden. Het Fonds is door collega's ingesteld als waardering voor de grote vakkennis, integriteit en werkkracht van Victorine van Schaick. Zij werd in 1917 geboren en tot aan haar overlijden in 1976 vervulde zij belangrijke functies in bibliotheken en archieven. Daarnaast speelde zij een stimulerende en enthousiasmerende rol in de opleiding van jonge vakgenoten. Haar familie stelde haar nalatenschap ter beschikking van het Fonds.
Stichting Victorine van Schaick Fonds
Koninklijke Bibliotheek
Postbus 90407
2509 LK Den Haag

Koninklijke Bibliotheek - Nationale bibliotheek van Nederland