Korps: Groningen, plaats: Diverse 5-04-2002
Persberichten Regiopolitie Groningen (middageditie) Vrijdag 5 april 2002

Editie vrijdagmiddag

Delfzijl: jongeren plegen tientallen vernielingen In Delfzijl heeft de politie de afgelopen weken onderzoek gedaan naar tientallen vernielingen van enkele jongeren uit Delfzijl. De zeven door de politie aangehouden verdachten, in de leeftijd van 14, 15 en 16 jaar bleken in verschillende groepjes op pad te zijn geweest waarbij regelmatig op het station attributen en ramen van het NS gebouw werden ingegooid. De schade die door de jeugd werd veroorzaakt wordt geschat op enkele duizenden guldens. Alle verdachten zijn na verhoor naar huis gestuurd. Drie verdachten moeten zich voor de rechter verantwoorden. De overige vier verdachten worden voorgedragen bij het bureau HALT.

De politie kwam de groep op het spoor nadat een van de jongeren bij een vernieling was aangehouden. Hij bekende een tweetal zaken, waarbij in een geval een vriendje mede was betrokken. Nadat ook hij was gehoord bleek dat meerdere jongeren met elkaar op pad waren geweest. Vaak in tweetallen werden de vernielingen gepleegd op het station in Delfzijl en Appingedam, maar alle zeven verdachten bleken betrokken te zijn bij de baldadigheden. De verdachten bekenden bij het station bijna twintig fietsen te hebben weggenomen. Ook uit het zwembad in Delfzijl werden goederen weggenomen. In de zomer van 2001 werd vanaf een boot in de haven van Delfzijl een speedbootje door de jeugd weggenomen. Hiermee werd joy gevaren door de haven, waarna de speedboot elders werd gedropt.

Ondanks de bekentenissen van de groep van zeven blijkt ook nu weer dat van vele vernielingen en diefstallen geen aangifte werd gedaan. Ondanks het gemis van deze aangiftes heeft de politie het onderzoek kunnen afronden en 37 zaken kunnen oplossen.

Stadskanaal e.o.: auto inbraken
De politie in Oost Groningen wordt de laatste tijd geconfronteerd met auto inbraken. Met name in Pekela, Winschoten en Stadskanaal is in de afgelopen weken meerdere keren ingebroken. Allerlei waardevolle goederen werden uit de autos weggenomen. Hierbij gaat het veelal om audio-apparatuur, losse radio-frontjes, telefoons etc. In de maanden februari en maart werden in Oost Groningen ruim 100 auto-inbraken gepleegd. Uit de aangiftes die bij de politie zijn gedaan blijkt ook dat auto bezitters nog steeds waardevolle goederen in de auto achterlaten, die vaak ook nog zichtbaar aanwezig zijn. De politie waarschuwt autobezitters geen waardevolle zaken in de auto achter te laten. Zeker is het onverstandig om de goederen op een zichtbare plaats in de auto te laten liggen. De politie is bezig onderzoek te doen naar de aangiftes van deze inbraken.

Nieuweschans: vernieling van graven opgelost
In het weekend van 23 maart werden op de oude begraafplaats aan de Achterweg in Nieuweschans 15 oude graven vernield. Diverse plaatsen van graven waren verschoven, kopstenen omver getrapt, tegeltjes kapot gegooid en naamplaten van graven vernield. De buurtagent heeft afgelopen twee weken onderzoek gedaan nar de vernielingen en kon door het houden van vele gesprekken in Nieuweschans de beide dadertjes achterhalen. Een 8-jarige jongetje en een 10 jarig meisje uit Nieuweschans bleken verantwoordelijk te zijn voor de vernielingen. Inmiddels is door de buurtagent met de kinderen en hun ouders gesproken. Ook zal met de gemeente overleg plaats vinden over een schaderegeling. De kinderen zullen bij het bureau HALT worden voorgedragen.

Garrelsweer: man valt van steiger
Een 52-jarige man uit t Zandt is vrijdagmiddag gewond geraakt na een val van een steiger bij een woning aan de Stadsweg in Garrelsweer. De man was bezig met werkzaamheden aan de in aanbouw zijnde woning. Hij had daartoe een ladder op een steiger geplaatst om nog wat hoger te kunnen reiken. Vermoedelijk is de ladder daarbij gaan schuiven waarna de man naar beneden. Hij kwam op zijn rug terecht en is met rugletsel naar een ziekenhuis gebracht nadat hem eerste hulp was verleend door de bemanning van de traumaheli. De arbeidsinspectie stelt een onderzoek in naar de toedracht van het ongeval.

Groningen: geen rijbewijs en toch onder invloed Op de Metaallaan heeft de politie vrijdagochtend een 28-jarige Stadjer aangehouden. De man werd aangehouden omdat zijn auto niet verzekerd en niet gekeurd bleek te zijn. Na staande houding bleek bovendien dat de Stadjer ook niet in het bezit is van een rijbewijs, terwijl hij inmiddels om 11.00 uur al de nodige alcohol had gebruikt. Aan het bureau werd van de man een bloedproef genomen. Na het verkrijgen van enkele processen verbaal is hij de straat weer opgestuurd. Zijn auto is achter het politiebureau geparkeerd.

Inlichtingen: Afdeling Communicatie, 0900 - 8844 ( 0.13 euro p/m ).