Korps: Brabant-Zuid-Oost, plaats: Eindhoven e.o. 5-04-2002 2e Persbericht van vrijdag 5 april 2002

Berichten uit de regio

Gemert Laarbeek: Verdachte veroorzaken van ontploffingen aangehouden Met de aanhouding van een 19-jarige inwoner van Lieshout heeft de politie van de afdeling Gemert Laarbeek een serie vernielingen opgelost die de afgelopen 3 maanden in de gemeente Laarbeek zijn gepleegd. De Lieshoutenaar gebruikte voor het plegen van de vernielingen zeer zwaar vuurwerk, zogenaamd lawinepijlen, die hij in Belgie kocht. Zijn aandacht ging vooral uit naar afvalbakken, verkeersborden en reclameborden.

De politie kreeg in die periode een twintigtal aangiften, met name het opblazen van een tiental metalen afvalbakken in Lieshout, Beek en Donk en Aarle-Rixtel, binnen. Het opblazen van een metalen brievenbus op het Berkendijkje en de aanwijzigingsborden voor de scheepvaart op de Prins Hendrikstraat in Beek en Donk, in de eerste helft van december, baarden de politie zorgen. Onderdelen van de opgeblazen objecten bleken soms enkele tientallen meters weggeslingerd te zijn.

Vanaf half december vorig jaar, heeft de politie getracht een vinger achter de veroorzaker van deze vernielingen te krijgen. Dat lukte pas medio maart toen de wijkbrigadiers van Laarbeek in hun kontakten met de jongeren voldoende informatie kregen. Dat de jongeren bereid waren verklaringen af te leggen kwam door een serie vernielingen van onder meer geparkeerde personenautos bij het ontmoetingscentrum, de studio van radio Kontakt en het jongerencentrum Obelix aan de Otterweg in Beek en Donk. Deze vernielingen konden ook op het conto van de Lieshoutenaar worden bijgeschreven. Vanwege eerdere vernielingen rond het jongerencentrum kwam het voortbestaan van Obelix ter discussie te staan en dat was de voornaamste reden van de vaste bezoekers om getuigenverklaringen af te leggen. De Lieshoutenaar bleek geen vaste bezoeker van Obelix te zijn.

De 19-jarige Lieshoutenaar is afgelopen dinsdagavond aangehouden. Hij bekende tijdens het verhoor de vernielingen met het vuurwerk. Tevens bleek hij ook ruiten ingegooid te hebben van het politiebureau en een winkel op de Koppelstraat in Beek en Donk. Verder bekende hij de diefstal van meerdere verkeersborden in Aarle-Rixtel en Beek en Donk. In Aarle-Rixtel gebeurde dat op de Laarweg waar met een pijpensnijder verkeersborden zijn afgezaagd en in het Wilhelminakanaal zijn gegooid. Op de Trentstraat in Beek en Donk haalde hij een bord aanduiding bebouwde kom Beek en Donk weg.

De totale schade wordt op 5 tot 6 duizend euro geschat.

De Lieshoutenaar is vrijdagmorgen voor de rechter-commissaris in den Bosch geleid en in verzekering gesteld. Hem wordt het veroorzaken van ontploffingen ten laste gelegd. Een feit waarop een maximum gevangenisstraf van 12 jaar staat. Vooral de bepaling dat er levens-gevaar voor anderen te duchten is, weegt zwaar in dit artikel van het Wetboek van Straf-recht.

De politie Gemert Laarbeek werkt met 4 man aan deze zaak en wil nog een aantal jongeren horen over hun aandeel in diverse zaken.

Beek en Donk: Autogordelcontrole
Vrijdagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur is op de Mgr. Verhagenstraat een autogordel-controle gehouden. 9 automobilisten kregen een bon voor het niet dragen van de autogordel.

Hapert: Verdachte aangehouden
Vrijdagmiddag om 13.05 uur is op de Oude Provincialeweg een 30-jarige man uit Hapert aangehouden. Hij weigerde daar een bedrijfspand te verlaten. De gewaarschuwde politie trof de man daar aan. Op vordering van een bedrijfsmedewerker verliet de man onder protest het pand. Bij het verlaten van het pand nam hij een draadloze telefoon weg. De verdachte is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.