Korps: Friesland, plaats: Friesland 6-04-2002
Politieberichten van 5/4 (13.00 uur) tot 6/4 (13.00 uur)

Elahuizen: inbraak bedrijf
In de nacht van donderdag op vrijdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Buorren. Men kwam het pand binnen door een deur te forceren, waarna twee computersysteemkasten werden weggenomen. Een 32-jarige inwoner van Elahuizen deed namens het bedrijf aangifte.

Offringawier: buitenboordmotoren gestolen
Van vier zogeheten polyvalken die lagen afgemeerd aan een steiger bij De Potten zijn tussen woensdag en vrijdag de buitenboordmotoren gestolen. De motoren, alle van het merk Yamaha, werden met slot en al weggenomen. Een 48-jarige inwoner van Heeg deed aangifte.

Makkum: man ernstig gewond na val van schip
Een 64-jarige inwoner van Amsterdam is vrijdag om 11.00 uur ernstig gewond geraakt, na een val van een schip in een loods aan De Stienplaat. De man liep over het schip, waarvan hij eigenaar is en dat voor reparatie in de loods lag, toen hij zijn evenwicht verloor en overboord viel. Hij kwam terecht op de ruim 4 meter lager gelegen betonnen vloer van de loods, waarbij hij zware verwondingen opliep. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek vervoerd.

Leeuwarden: rijbewijs ingevorderd
Van een 28-jarige Leeuwarder is vrijdag om 20.00 uur het rijbewijs ingevorderd. De man bleek bij een snelheidscontrole op de Groningertsraatweg 164 km/u te rijden, waar 100 km/u is toegestaan.

Leeuwarden: man beroofd
Een 21-jarige Leeuwarder is vrijdag omstreeks 05.15 uur op de Voorstreek door een nog onbekende man beroofd. Het slachtoffer was op de Groenmarkt door de dader aangesproken met de vraag of hij geld had. Ze liepen vervolgens beiden via De Kelders naar de Voorstreek. Daar gaf de Leeuwarder de man een geldstuk, waarop de dader een mes trok, waarmee hij het slachtoffer bedreigde. De dader haalde een geldbedrag uit een broekzak van het slachtoffer en liep vervolgens snel weg de Koningsstraat in. Het signalement van de dader luidt: lichtgetinte huidskleur, 25 à 30 jaar oud, 1,75 tot 1,80 meter lang, mager postuur, smal gezicht, kort zwart haar, droeg donkerkleurig petje, lichte jas met een lengte tot over de heupen, sprak goed Nederlands.

Aldeboarn: brand hok
In een hok bij een boerderij aan de Prikwei heeft vrijdag tussen 12.20 en 13.40 uur brand gewoed. De brand in het hok werd ontdekt door de 64-jarige eigenaar van de boerderij, die vervolgens de brandweer belde. Omdat het hok tegen een schuur met koeien en schapen aan lag werden deze het land in gestuurd. De brand werd bestreden door de brandweerkorpsen van Akkrum en Grou, die wisten te voorkomen dat de brand zich door de harde wind uitbreidde. Om 13.40 uur werd het sein `brand meester gegeven. In de schuur, die vrijwel geheel verloren ging lag enig gereedschap opgeslagen. Het schadebedrag is onbekend.

Lemmer: aanhouding winkeldieven
Bij een sportveld aan de Straatweg zijn vrijdag rond 13.30 uur een 29-jarige en een 26-jarige man, beiden inwoners van het AZC te Luttelgeest, aangehouden. De verdachten waren circa een uur eerder betrokken bij een diefstal in een winkel aan de Midstraat te Joure. Daar had een medewerker drie mannen betrapt toen deze cosmetica-artikelen in een tas stopten. Hij wist een van de mannen vast te pakken, maar moest deze na een worsteling loslaten. Deze verdachte vluchtte Joure in, terwijl de twee andere mannen in een auto wegreden. Een zoektocht van de politie naar de eerste verdachte leverde niets op, maar de auto met de andere twee verdachten werd na korte tijd gesignaleerd op de A6 ter hoogte van de afslag Oosterzee. De politie zette de achtervolging in, waarna de twee mannen bij een stoplicht op de Straatweg uit de auto vluchtten. Met behulp van een diensthond konden ze in de nabije omgeving worden aangehouden. Ze werden op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: aanhoudingen na woninginbraak
Twee Leeuwarders van 17 en 21 jaar zijn vrijdag omstreeks 15.45 uur aangehouden op verdenking van inbraak in een woning aan de Robert Kochstraat. Een buurvrouw had in de naastgelegen woning, waarvan ze wist dat de bewoners niet aanwezig waren, een harde klap gehoord en had twee mannen uit de woning zien komen. Ze had vervolgens de politie gealarmeerd, die de beide mannen in de nabijheid van de woning kon aanhouden. Ze werden op het politiebureau ingesloten. Van de woning bleek een deur te zijn vernield.

Drachten: fietser gewond bij aanrijding
Een 53-jarige fietser uit Drachten is vrijdag om 17.00 uur gewond geraakt bij een ongeval op De Lange West. De fietser verzuimde voorrang te verlenen aan een door een 48-jarige plaatsgenoot bestuurde personenauto. Hij liep bij de daarop volgende aanrijding een hoofdwond op, waarvoor hij per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten werd overgebracht.

Oosterwolde: aanrijding fietser met letsel
Bij een aanrijding met een personenauto op Molenweg, is vrijdag om 17.30 uur een 20-jarige fietsster uit Oosterwolde gewond geraakt. De vrouw kreeg op de kruising met de Prakkenlaan geen voorrang van de 40-jarige automobiliste uit Oosterwolde. Ze werd met vermoedelijk rugletsel per ambulance naar het ziekenhuis in Drachten vervoerd.

Gystjerk: aanrijding onder invloed
Een 40-jarige inwoner van de gemeente Ferwerderadiel is vrijdag omstreeks 20.00 uur in zijn woning aangehouden. Getuigen hadden kort daarvoor gezien hoe de man op de Nieuwe Straatweg te Gytsjerk achteruitrijdend met zijn auto tegen een andere auto was gebotst en vervolgens was weggereden. Bij zijn aanhouding bleek de man gedronken te hebben en niet in het bezit te zijn van een rijbewijs. Op het politiebureau blies hij 615 ug/l. Tegen hem werd proces-verbaal opgemaakt voor het rijden onder invloed en het rijden zonder rijbewijs.

Harlingen: onder invloed
Een 29-jarige inwoner van Harlingen is zaterdag even na middernacht op het Noordijs aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 840 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 10 uur kreeg. Bovendien werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Zwaagwesteinde: onder invloed
Een 18-jarige inwoner van Zwaagwesteinde is zaterdag om 00.45 uur op de Tolweg aangehouden, omdat hij onder invloed op een brommer reed. Op het bureau blies de man 545 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uur kreeg.

Heerenveen: aanhoudingen fietsendiefstal
Een 16-jarige inwoner van Scharsterbrug en een 14-jarige inwoner van Heerenveen zijn zaterdag omstreeks 01.00 uur aangehouden. Ze werden bij het NS-station aan de Trambaan op heterdaad door politieagenten betrapt toen ze een fiets wilde stelen. Beiden werden nadat op het politiebureau proces-verbaal was opgemaakt, thuis afgeleverd.

Zwaagwesteinde: onder invloed
Een 18-jarige inwoner van Wouterswoude is zaterdag om 00.45 uur op de Tolweg aangehouden, omdat hij onder invloed op een brommer reed. Op het bureau blies de man 545 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uur kreeg. Tien minuten nadat agenten hem bij zijn brommer hadden afgezet, zagen ze hem echter opnieuw rijden. Hij werd nogmaals aangehouden en er werd op het politiebureau opnieuw proces-verbaal voor het rijden onder invloed tegen hem opgemaakt. Ditmaal kreeg hij bovendien een proces-verbaal voor het rijden tijdens een rijontzegging.

Drachten: onder invloed
Een 30-jarige inwoner van Kootstertille is zaterdag om 05.00 uur op de Noordkade aangehouden, omdat hij onder invloed in een auto reed. Op het bureau blies de man 485 ug/l, waarvoor hij een proces-verbaal en een rijverbod voor 5 uur kreeg.

Leeuwarden: aanhoudingen
Een 39-jarige inwoner van Marrum en een 33-jarige Leeuwarder zijn zaterdag om 08.25 uur aangehouden. De mannen bleken bij een routinecontrole van hun auto op de Pilotenespel in het bezit te zijn van een halve gram heroïne en twee autoradios die vermoedelijk van diefstal afkomstig zijn. Beide verdachten werden op het politiebureau ingesloten.

Leeuwarden: inbraak auto
In de nacht van vrijdag op zaterdag werd ingebroken in een aan de Sontdwarsstraat geparkeerd staande auto. Van de auto werd een raam vernield, waarna de radio/cd-speler werd weggenomen. De 37-jarige eigenaar uit Leeuwarden deed aangifte.

Wommels: eenzijdig ongeval met dodelijke afloop Een 47-jarige Leeuwarder is in de nacht van vrijdag op zaterdag bij een eenzijdig ongeval op de Westergoawei om het leven gekomen. Een passant zag omstreeks 08.30 uur een auto in de naast de weg gelegen sloot liggen en waarschuwde de politie. Toen deze ter plaatse kwam trof men naast de auto het levenloze lichaam van het slachtoffer. De politie doet onderzoek naar de toedracht.

Bureau Communicatie: 058 8808272