Skatebond Nederland


PERSBERICHT Skatebond Nederland, www.skatebond.nl


1e wedstrijd Landelijke Baancompetitie Senioren, Haulerwijk, zat. 6 april 2002

Roel van Hest leidt baancompetitie

Roel van Hest uit Apeldoorn staat aan de leiding na de eerste wedstrijd van de Landelijke Baancompetitie Senioren, die zaterdag in Haulerwijk is verreden. Aan kop bij de vrouwen gaat Elma de Vries uit Haule, wereldkampioene junioren op de schaats en tevens regerend Nederlands wegkampioene op skeelers.

De onderdelen waren 500 meter individueel, 1500 meter in series, 10 km voor de mannen en 5 km puntenkoers voor de vrouwen. Roel van Hest werd tweede op zowel de 500 als de 1500 m, waarop hij zijn meerdere moest erkennen in Dimitri Deboel uit België. Maar omdat Van Hest de 10 km won, waar Deboel zevende werd, eindigde de Vlaming als tweede in het tussenklassement. Derde staat Erwin van Boven uit Oldebroek, met twee vijfde plaatsen op de 500 en 1500 en de tweede plek op de 10 km. Ingmar Berga uit Hoogeveen werd derde op de 1500 m en 10 km, maar liet het liggen op de 500 m (15e).

Arjan Smit uit Nijeveen, heersend wegkampioen en ook een goede baanrijder, bracht het tot een derde, vierde en zesde plaats. Op de 10 km ontstond halfkoers een kopgroep van vier met Roel van Hest - dit seizoen nieuw in de ploeg van Dasia -, Erwin van Boven, Ingmar Berga uit Hoogeveen en Joost van Schaik uit Groningen. Zij finishten in die volgorde op de plekken 1 tot en met 4. Ook Gerjan Last uit Zwolle, vijfde, wist hier Smit nog voor te blijven.

Thuisrijdster Elma de Vries won bij de dames tamelijk eenvoudig alle afstanden. Anka Greving uit Zeyen werd tweede op de 500 m en 5 km en vijfde op de 1500, waarmee ze tweede staat in het klassement. Derde is Mischa Top uit Hoogkerk (Gr.), vierde Carla Oldenburger uit Ureterp en vijfde Marinda van Bergeijk uit Lelystad.

De baancompetitie bestaat uit zes wedstrijden, voorafgaand aan de start van het wegseizoen. Hoewel een deel van de wegrijders niet de capaciteiten of de interesse heeft voor het specialistische baanwerk, was directeur Henk van Os van de Skatebond Nederland tevreden met de opkomst in Haulerwijk: veertig bij de A- en B-rijders, twintig bij de C-rijders en veteranen en elf bij de vrouwen. We organiseerden de baancompetitie vorig jaar min of meer als training voor de wegwedstrijden, EK en WK, maar het is nu al een volwaardige competitie geworden.

De volgende wedstrijd is zaterdag 13 april in Genemuiden, waar de bochtenspecialisten in het voordeel zijn omdat de baan nog geen 300 meter lang is. Daarna volgen nog vier etappes op 400-meterbanen: Oldebroek (17 april), Wolvega (24 april), Medemblik (27 april) en het NK in Heerde (4 mei).

Uitslag mannen, A- en B-rijders:

1. Roel van Hest, Apeldoorn

2. Dimitri Deboel, België

3. Erwin van Boven, Oldebroek

4. Arjan Smit, Nijeveen

5. Ingmar Berga, Hoogeveen

Vrouwen:

1. Elma de Vries, Haule

2. Anka Greving, Zeyen

3. Mischa Top, Hoogkerk (Gr.)

4. Carla Oldenburger, Ureterp

5. Marinda van Bergeijk, Lelystad

www.skatebond.nl