Ingezonden persbericht

Participatie van minderheden krijgt nieuwe impuls

AMSTERDAM, 20020329 -- Een manifestatie in Zaandam op zaterdag 6 april vormt de aftrap voor het landelijke project EigenWijs Participeren. EigenWijs Participeren is hét project voor moderne, eigentijdse zelforganisaties. Deze organisaties zijn door en voor allochtonen opgezet. Vrijwilligers zetten zich in om de participatie en ontplooiing van allochtone Nederlanders op eigen wijze te verbeteren. Daarmee dragen deze organisaties hun steentje bij aan het emancipatie- en integratieproces van allochtonen in de Nederlandse samenleving. Om het waardevolle werk van deze zelforganisaties nog beter uit de verf te laten komen, is EigenWijs Participeren opgezet.

De belangrijkste doelstellingen van het project zijn het professionaliseren van zelforganisaties en het veranderen van het beeld van zelforganisaties. De organisaties krijgen daarom als onderdeel van het project gratis trainingen aangeboden waarin wordt stil gestaan bij visieontwikkeling, het opzetten van innovatieve activiteiten, het samenwerken met derden en het verkrijgen van financiële middelen. Deze trainingen zijn gebaseerd op een nieuwe methodiek die speciaal voor EigenWijs Participeren ontwikkeld is. Om de inspanningen van de organisaties onder de aandacht van een breder publiek te brengen heeft de bekende programmamaker Frans Bromet een documentaire gemaakt over modernisering binnen zelforganisaties. Op de website www.eigenwijsparticiperen.nl staat alle informatie over de achtergronden en de verschillende onderdelen van het project.

De maand april staat in het teken van drie provinciale manifestaties, die op 6, 13 en 20 april in Noord-Holland, Noord- Brabant en Gelderland gehouden worden. Deze evenementen zijn sterk gericht op kennisuitwisseling en netwerkvorming. Naast een plenair debat vinden er workshops plaats over onderwerpen als professionalisering, samenwerking en fondsenwerving. Zelforganisaties laten succesvolle projecten zien. Op een informatiemarkt presenteren zich diverse fondsen, lokale vrijwilligersinstellingen en welzijnsorganisaties. Adviseurs van fondsen zijn aanwezig om zelforganisaties te informeren over de financieringsmogelijkheden van activiteiten. Verder maken zelforganisaties kennis met potentiële samenwerkingspartners, bijvoorbeeld andere zelforganisaties, welzijnsinstellingen en overheden.

EigenWijs Participeren is een initiatief van het VSB Fonds. De manifestatie in Zaandam is tot stand gekomen in samenwerking met onder meer de Noord-Hollandse steunfuncties Multiple Choice en de Federatie Steunfuncties Minderheden.

Amsterdam, 28 maart 2002



Ingezonden persbericht