Ingezonden persbericht


Tibetaanse Decamerone in Rijksmuseum voor Volkenkunde

Nel Lekatompessy vertelt op zondag 7 april de Tibetaanse Decamerone, verhalen van de schelmmonnik Agu Tompa met muziek en dans in het Rijksmuseum voor Volkenkunde.

De Tibetaanse samenleving is vol humor en zeker niet preuts. Dit blijkt uit de pikante vertellingen en wijsheden over de Tibetaanse schelmmonnik Agu Tompa. Hij is de lieveling van het Tibetaanse volk om zijn magistrale grappen, zijn taboe doorbrekende schunnige verhalen en schavuitenstreken. Op Tibetaanse feesten hoort men bijvoorbeeld het verhaal over Agu Tompa, die verkleed als non 'infiltreert' in een nonnenklooster.

Onder begeleiding van de Tibetaanse luit (dranyen) spelen en zingen Jamyang Codum en Samten Dhundup van het Tibetan Institute of Performing Arts uit Dharamsala, India, caféliederen en laten zij bijzondere dansen zien. Zo kunnen bezoekers de avonturen van Agu Tompa volgen door de verschillende streken uit Tibet. De voorstelling ontsluit een stukje van de meer verborgen, onverwachte, maar nog steeds zeer levende kant van de Tibetaanse samenleving.

De Tibetaanse Decamerone
zondag 7 april, 15.15-16.45 uur
Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden
Kosten: museumentree

Activiteitenoverzicht en tentoonstellingen Rijksmuseum voor Volkenkunde, Leiden zaterdag 30 maart t/m zondag 7 april 2002

zaterdag 30 maart
13.00-14.00 uur rondleiding Afrika
14.00-15.00 uur kinderrondleiding Indianen

zondag 31 maart, 1e Paasdag
15.00-16.30 uur optreden Japanse muziek. Kees Kort treedt op met het Sankyoko trio, Komojin no Sankyoku. 'San' betekent drie en 'kyoku' betekent muziek. Kees Kort bespeelt de shakuhachi, Roderik de Munk de koto en David van Ooijen de shamisen.

13.00-14.00 uur rondleiding Oceanië
doorlopend
tot 14.00 uur documentaire Per Saldo: een paradijselijk domein. Reportage over de plotselinge rijkdom van het eiland Tuvalu door de komst van het internet.

maandag 1 april, 2e paasdag
13.00-14.00 uur rondleiding Oceanië en Indonesië
ieder uur documentaire Per Saldo: een paradijselijk domein. Reportage over de plotselinge rijkdom van het eiland Tuvalu door de komst van het internet.

zaterdag 6 april
13.00-14.00 uur rondleiding Centraal- en West-Azië

zondag 7 april
15.15-16.45 uur optreden De Tibetaanse Decamerone. Nel Lekatompessy vertelt verhalen van de Tibetaanse schelmmonnik Agu Tompa met muziek en dans.

13.00-14.00 uur rondleiding Centraal- en West-Azië

TENTOONSTELLINGEN
Vaste tentoonstelling
Aan de hand van de wereldberoemde collecties gaan bezoekers op reis. De tocht voert langs topstukken uit Indonesië, Oceanië, China, Japan en Korea naar Centraal- en West-Azië, de Poolgebieden, Noord-, Midden- en Zuid-Amerika en Afrika.

t/m 8 september 2002
De bril van Anceaux. Volkenkundige foto's 1860-heden

galerijtentoonstelling Nenets, gas en rendieren, foto's van Kadir van Lohuizen galerijtentoonstelling Japan in beeld, foto's van Paul van Riel galerijtentoonstelling Islam in Indonesië, foto's van Mark de Fraeye galerijtentoonstelling De wilde kust, portretten van Surinamers door Ton Hendriks galerijtentoonstelling Vergeten Oorlogen, foto's uit Afghanistan van Teun Voeten, onderdeel van de tentoonstelling Beeld en evenbeeld, georganiseerd door Stedelijk Museum De Lakenhal

galerijtentoonstelling Chinese schilderingen op glas

Rijksmuseum voor Volkenkunde
Steenstraat 1, Postbus 212, 2300 AE Leiden
T 071 5168 800
Internet www.rmv.nl E-mail info@rmv.nl
Openingstijden: dinsdag t/m zondag van 10-17 uur; gesloten op maandagen, 1 januari, 3 oktober en 25 december Entree: volwassenen ¬ 6,50 | kinderen 4 t/m 12 jaar, 65+ en CJP ¬ 3,50 euro | museumjaarkaart gratis | Rabobankpas en NS-kaart met MJK 50% korting