Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Onderzoek naar recente voetbalrellen

8 april 2002

Minister De Vries van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) vindt het een zorgelijke ontwikkeling dat dit voetbalseizoen niet alleen meer vandalisme plaats vindt in de stadions, maar dat er ook sprake is van een verharding van dit geweld. De bewindsman vindt het dan ook noodzakelijk dat er een analyse komt van deze ontwikkelingen. Besloten is een onderzoek te verrichten naar een aantal van de recente rellen. Om de afloop van dit voetbalseizoen veiliger te laten verlopen zal met onmiddellijke ingang een aantal maatregelen worden genomen, waaronder het stopzetten van het gebruik van alcohol bij uitreizende supporters. Dit staat in een brief die De Vries heeft gestuurd naar de Tweede Kamer. De Kamer had de minister om de brief gevraagd naar aanleiding van het wangedrag van FC Utrecht-supporters op 21 maart jl.

De voorzitters van het Korpsbeheerdersberaad en de Raad van Hoofdcommissarissen hebben de minister inmiddels in een brief laten weten dat het standpunt van de beraden ten aanzien van politie-inzet bij evenementen en voetbalwedstrijden onverkort wordt doorgevoerd. Dat betekent dat bij evenementen en voetbalwedstrijden de organisator zelf verantwoordelijk is voor een goed verloop van het evenement zowel op het terrein als in de directe omgeving en dat de politie verantwoordelijk is voor de basisvoorziening van openbare ordehandhaving.

In de interdisciplinaire stuurgroep bestrijding voetbalvandalisme is afgesproken dat in de afronding van dit voetbalseizoen de aandacht zal worden gericht op hetgeen binnen de stadions gebeurt. Dit betekent dat alle betrokken partijen beter voorbereid moeten zijn op ongeregeldheden binnen het stadion. Voor de politie betekent dit dat zij standby moet staan om bij dreigende ongeregeldheden op te kunnen treden. Daarnaast zal het aanreizen van supporters verder verbeterd moeten worden door een verbod op alcohol in de bus of de trein.
---