Provincie Utrecht

Persbericht

Gedeputeerde staten presenteren hun keuze voor Agenda 2010

07-02-2002
Gedeputeerde staten hebben vandaag hun voorstel gepresenteerd voor Agenda 2010, de lijst met uiteindelijk een tiental sleutelprojecten voor de toekomst. Het gaat om projecten met een bovenlokale uitstraling die met een extra impuls van het provinciebestuur een belangrijke, concrete bijdrage aan een betere kwaliteit van onze samenleving kunnen betekenen. Provinciale staten beslissen op 8 april welke tien projecten een plaats op de Agenda 2010 krijgen. Het voorstel van gedeputeerde staten telt acht projecten.

Het voorstel van gedeputeerde staten:

* Nieuw wonen door de generaties heen
Het grondig aanpassen van een bestaande of het realiseren van een nieuwe woonwijk waar vanuit alle invalshoeken het optimale is bereikt om mensen ongeacht hun leeftijd en hun leefstijl in hun vertrouwde leefomgeving te kunnen laten wonen; het zou een voorbeeldproject moeten worden.

* Hart van de Heuvelrug
Op de Heuvelrug tussen Amersfoort en Zeist is sprake van de mogelijkheid om verschillende functies te veranderen: zorginstellingen richten zich op meer stedelijk gebied, militaire terreinen komen mogelijk vrij, bedrijfsterreinen zijn aan herstructurering toe, natuur en landschap vergen een kwaliteitsimpuls. Betrokken partijen zijn al met elkaar in gesprek. De provincie moet hier zijn verbindende en presterende rol oppakken.

* "Open poort tot kennis": modern informatienetwerk bibliotheken Een kans om de bibliotheken en het spectrum van hun dienstverlening ingrijpend te moderniseren.

* Culturele Hoofdstad Utrecht
Een kans om samen met de stad, de omliggende gemeenten en betrokken organisaties en instellingen de plannen te ontwikkelen om in 2013 Utrecht te laten slagen als Europese Culturele Hoofdstad. Dat valt dan samen met de herdenking van de Vrede van Utrecht van 1713, een akkoord waarbij alle toen machtige staten van Europa betrokken waren. Door deze bundeling is extra meerwaarde mogelijk.

* Groen en blauw rond Amersfoort
Bij de gemeenten in Eemland zijn grote ambities om de groene kwaliteiten rond Amersfoort te versterken, in samenhang met modern waterbeheer en het gebruik maken van de kansen van water. Samen met de regio moet geconcretiseerd worden welk project de provincie zal trekken

* Aan de slag met de Nieuwe Hollandse Waterlinie In aansluiting op de landelijke gebiedsvisie die voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie is ontwikkeld en in mei aanstaande wordt gepresenteerd, wil de provincie een actieve trekker zijn van een aantal onderdelen van dit veelomvattende plan. In elk geval kan dat gaan om de ontwikkeling van een bezoekerscentrum en misschien zelfs verbonden met een provinciaal archeologisch centrum.
* Energieplein Oudenrijn
Samen met enkele andere instanties wil de provincie een centrum voor duurzame energie realiseren op het drukste knooppunt van Nederland. Het moet dan zowel gaan als de winning van duurzame energie (zonnepanelen, warmtewinning uit asfalt) als de vestiging van een bezoekerscentrum met allure.

* Stichtse Lustwarande-As Zeist-Rhenen
Er ligt een beeldkwaliteitplan voor dit gebied. Dat wil de provincie graag uitvoeren, mede in combinatie met de herstructurering van het stationsgebied Driebergen-Zeist. Ook de provinciale weg (N 225) moet worden aangepast om het gebied kwalitatief te versterken; deze weg is tegelijkertijd de basis voor ontsluiting van landschap en natuur.

PS beslissen op 8 april
Het is aan provinciale staten om de Agenda 2010 definitief vast te stellen. Het wordt spannend want op 8 april wordt duidelijk of en hoe zij het voorstel van GS zullen amenderen en welke onderwerpen PS zullen toevoegen. Gedeputeerde staten stellen voor om de Agenda 2010 uit maximaal 10 projecten te laten bestaan.

De lijst van gedeputeerde staten is een keuze uit een veel grotere lijst van onderwerpen. De onderwerpen zijn ingebracht door gemeenten, maatschappelijke organisaties, inwoners en ambtelijke diensten. Niet alle projectvoorstellen voldeden aan de criteria die GS bij de beoordeling gebruikt hebben. Sommige ideeën waren als plan al redelijk afgerond, andere hadden te weinig regionale uitstraling, enzovoorts, enzovoorts. Een aantal plannen en thema worden zeker opgepakt binnen het bestaande beleid, maar kregen geen plaats op de Agenda 2010. Zes inspirerende ideeën zullen nog nader verkend worden, zodat provinciale staten bij een volgende ronde (2003) kunnen beoordelen of en hoe de Agenda 2010 geactualiseerd moet worden.

.De Agenda 2010 gaat over verbeteringen voor de lange termijn. Als vuistregel geldt dat de effecten over een kwart eeuw nog zichtbaar moeten zijn. Het resultaat van de Agenda 2010 moet met behulp van effectmetingen bijgehouden worden en jaarlijks worden besproken met vertegenwoordigers van de Utrechtse samenleving.

Provinciale staten willen burgers graag meer betrekken bij het beleid. Vanaf half februari kunnen zij meedoen aan een stemronde op Internet over de nu gepresenteerde projecten. Het provinciebstuur wil weten hoe burgers oordelen over deze concrete projecten. Door mee te doen aan de stemronde wordt duidelijk aan welke drie projecten vanuit het publiek de meeste waarde wordt gehecht. Op onze deelsite Agenda 2010 kan een ieder tussen half februari en 11 maart zijn eigen top-3 -score uitbrengen.

Meer informatie: Arie de Jong, telefoon 030 - 258 2136 of Arie.de.Jong@provincie-utrecht.nl