Dienstenbond CNV

CAO Nieuws

CAO-onderhandelingen Financiële Dienstverlening: het schiet niet op

Hoewel het al april is, lijken de CAO-onderhandelingen in de Financiële Dienstverlening niet op te schieten.

ING, Zorgverzekeraars en Verzekeraars zijn contracten die op 1 april 2002 aflopen. De onderhandelingen schieten nog niet op. Bij ING is na negen onderhandelingsronden moeizaam en na veel inspanningen een akkoord bereikt.

Zorgverzekeraars
Bij de Zorgverzekeraars wilden de werkgevers eerst helemaal nog niet met ons spreken, alleen over een mager loonbod. Reden voor bonden om het overleg op te schorten. Het overleg is inmiddels op 27 maart jl. met horten en stoten weer van start gegaan.

Bij de Verzekeraars zijn er 3 onderhandelingsrondes geweest en is er nog over geen onderwerp volledige afspraken gemaakt. Ook daar is het beperken van de kosten, die de boventoon voeren. Dat houdt in dat de werkgevers niet over verbetering van de arbeidsvoorwaarden willen praten. Door die opstelling van de werkgevers verlopen de onderhandelingen stroef.
Bij de andere financiële verzekeraars, waarbij bij de meesten de contracten op 1 juni a.s. aflopen ziet het er ook nog niet naar uit, dat zij haast willen maken.

Breed geven de werkgevers in deze sector aan dat zij afspraken willen maken, die beperkt zijn, gelet op de volgens hen slechte ontwikkelingen in de markt.
Vanzelfsprekend geven wij aan dat bij elke financiële dienstverlener er nog sprake is van een groei van de winst en dat er dus onzerzijds geen reden is om te praten over een beperkt verbetering van de arbeidsvoorwaarden. Bovendien vinden wij dat wij rekening houden met de situatie in de bedrijven, zeker met onze loonvraag. (3,25% per datum ingang CAO en 0,75% winstgerelateerd).

Kennelijk zijn werkgevers er niet van overtuigd dat hun product hun medewerkers is en dat medewerkers gemotiveerd worden door goede en verbeterde arbeidsvoorwaarden.
Juist nu zullen wij richting werkgevers een vuist moeten maken. Maar daarvoor hebben wij leden nodig. Leden die ons steunen tijdens de onderhandelingen. Leden die hun werkgever laten weten hoe zij denken over de opstelling van de werkgever.

U bent lid van de Dienstenbond CNV. Uw collega nog niet. Wellicht kunt u hem of haar van het nut van het lidmaatschap overtuigen. Juist nu is dat nodig. Wij rekenen op u!
Wij sturen u 2 exemplaren van deze info, zodat u er 1 aan uw ongeorganiseerde collega kunt geven.

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurders Martijn Donker (kantoor Hilversum), Ahmed Kansouh (kantoor Rotterdam), Leo Steegemans (kantoor Eindhoven), Ike Wiersinga en Erik Langeweg (kantoor Hoofddorp)

Voor vragen of opmerkingen kunt u terecht bij uw bestuurder Ike Wiersinga. Telefoon (023) 565 10 52. Email: i.wiersinga@cnvdibo.nl.

Hoofddorp, 4 april 2002.