Nieuw-Vlaamse Alliantie

Peiling wijst op bereidheid tot debat over rol monarchie (08/04/02)

De N-VA stelt vast dat een steeds groter deel van de Vlamingen zich aansluit bij de kritiek van de N-VA ten aanzien van het democratisch gehalte van de monarchie. Belangrijker nog is echter dat uit de peiling van La Libre Belgique een duidelijke bereidheid blijkt tot een open debat over de rol van de monarchie.

Op de Dag van de Dynastie diende de N-VA een voorstel in waardoor alle grondwetsartikels die de koning politieke macht toekennen voor herziening vatbaar worden verklaard. In het besef dat de Vlaamse republiek nog niet voor morgen is, nodigde de Nieuw-Vlaamse Alliantie de andere partijen uit tot een open democratisch debat over alvast de politieke macht van de monarchie en het wettelijk kader waarbinnen ze handelt. Daarbij staat de N-VA het Zweeds model voor ogen waar de functie van de monarchie beperkt is tot een louter ceremoniële, protocollaire rol.

De N-VA stelde echter ook de oprichting voor van een subcommissie van de commissie Grondwet in de Kamer van Volksvertegenwoordigers. De N-VA wenst immers dat nu reeds wordt gestart met een open democratisch debat over de toekomstige rol van de koning en de koninklijke familie en over een wettelijk kader voor het optreden van de leden van het hof. De recente perikelen omtrent o.a. politieke uitspraken en (verkeers)overtredingen van leden van het koninklijk hof wezen nogmaals op de nood aan een regeling terzake. Voor de N-VA dient deze discussie plaats te hebben in voormelde subcommissie, waar vervolgens kan gewerkt worden aan het opmaken van de lijst van de artikelen van de Grondwet die voor herziening vatbaar verklaard worden en aan de concrete formulering van een nieuwe democratische (grond)wettelijke regeling.

De laatste jaren gaven tal van politici, uit meerderheid en oppositie, te kennen dat zij minstens de politieke rol van de koning voor bespreking vatbaar achtten. Vooralsnog gaapt er echter een grote kloof tussen woord en daad. De N-VA heeft genoeg van de woordkramerij en wenst het politiek debat echt van start te laten gaan waar het thuishoort; in het parlement.

De N-VA staat open voor discussie. Wij hopen van de andere politieke partijen hetzelfde.

Auteur:
Nieuw-Vlaamse Alliantie
Karel Van Hoorebeke, Kamerlid en Frieda Brepoels, fractievoorzitter Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.35.10
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be