Dienst Binnenstad Amsterdam


Parkeren: Nieuw beleid en nieuwe tarieven

Vanaf 1 april 2002 is de nieuwe parkeerverordening voor Amsterdam van kracht. Ook in stadsdeel Amsterdam-Centrum verandert daardoor het een en ander op het gebied van parkeren.

De belangrijkste veranderingen:

Nieuwe parkeertijden en tarieven
Per 1 april 2002 gelden in de hele stad nieuwe parkeertijden en tarieven. In de gebieden waar het tot voor kort tot 23.00 betaald parkeren was, wordt dat nu tot 24.00 uur. Ook de zondagochtend wordt in sommige delen van Amsterdam-Centrum betaald parkeren. In AmsterdamCentrum zijn verschillende parkeergebieden. In het gebied Centrum 1 (CE 01) en Centrum 2 (CE 02) geldt van maandag t/m zondag van 9.00 uur tot 24.00 een uurtarief van 2,80. Op de Oostelijke Eilanden 1 en 2 (Gebied CE 05 en CE 06) gelden van maandag t/m zaterdag van 9.00 19.00 uur een uurtarief voor het parkeren van 1,70. In deze laatste twee gebieden veranderen de betaald parkeertijden dus niet.

Nieuwe vergunningen en regelingen
Alle hieronder genoemde vergunningen zijn verkrijgbaar bij de Dienst Stadstoezicht met uitzondering van de vergunning voor de gehandicaptenkaart/parkeerplaats.

Bewonersvergunning
Bewoners die niet beschikken over eigen parkeerruimte, kunnen per zelfstandige woning maximaal één bewonersvergunning aanvragen. Het aantal te verlenen bewonersvergunningen wordt verminderd met het aantal reeds verleende bedrijfsvergunningen die verleend zijn op hetzelfde adres.
Een bewonersvergunning voor de vergunninggebieden Centrum 1 en Centrum 2 kost 96,44 per zes maanden en een bewonersvergunning voor de Oostelijke Eilanden (CE 05 en CE 06) kost 57,52 per zes maanden.

Bedrijfsvergunning
Aan bedrijven in het centrum wordt maximaal één bedrijfsvergunning per 50 fulltime werknemers verstrekt. Het aantal te verlenen bedrijfsvergunningen wordt verminderd met het aantal reeds verleende bewonersvergunningen op hetzelfde adres. Heeft het bedrijf een eigen parkeergelegenheid, dan moet van het aantal parkeervergunningen dat men kan aanvragen, het aantal eigen parkeerplaatsen worden afgetrokken.
Een bedrijfsvergunning voor de vergunninggebieden Centrum 1 en Centrum 2 kost 154,30 per zes maanden en een bedrijfsvergunning voor de Oostelijke Eilanden (CE 05 en CE 06) kost 92,04 per zes maanden.

Kraskaartvergunning voor ouderen en gehandicapten Alle ouderen vanaf 65 jaar en gehandicapten kunnen vanaf 1 april gratis een zogeheten kraskaartvergunning aanvragen. De kraskaartvergunning geeft per kwartaal recht op het aanschaffen van drie boekjes met elk twaalf kraskaarten, waarmee bezoek tegen een gereduceerd tarief kan parkeren. De kraskaart is gedurende twee aaneengesloten uren geldig in het vergunninggebied waar de vergunninghouder woont. De kraskaartvergunning is twee jaar geldig en moet na afloop van die termijn opnieuw worden aangevraagd.

Mantelzorgvergunning
Bewoners die afhankelijk zijn van mantelzorg, kunnen een zogeheten mantelzorgvergunning aanvragen. Met deze vergunning kunnen hun verzorgers parkeren. Per zelfstandige woning kan maximaal één mantelzorgvergunning worden aangevraagd, waarop drie kentekens kunnen worden vermeld. De kosten van de vergunning zijn gelijk aan de kosten van een bewonersvergunning en is zes maanden geldig met een stilzwijgende, eenmalige verlenging van zes maanden. Hierna moet de vergunning opnieuw worden aangevraagd. Een verklaring van de Stichting Tot en Met is nodig om in aanmerking te komen voor een mantelzorgvergunning.

Parkeren voor gehandicapten
Een gehandicaptenkaart (GPK) en/of een gehandicaptenparkeerplaats kunt u aanvragen bij het stadsdeel Amsterdam-Centrum, afdeling Vergunningen Openbare Ruimte, Stadhuis, Amstel 1. Vanaf 1 april jl. is de ontheffing voor betaald parkeren, die u elke drie maanden van de Dienst Stadstoezicht ontving, vervallen. Met ingang van 1 april is het duidelijk zichtbaar neerleggen van uw geldige invalidenparkeerkaart (LPO) of uw geldige gehandicaptenparkeerkaart (GPK) voldoende om in heel Amsterdam gratis te parkeren. Dit geldt ook voor gehandicapten van buiten Amsterdam. Met zowel de LPO kaart op kenteken of passagier alsmede de GPK kaart met de vermelding van een B (van bestuurder) of een P (van passagier) kunt gratis in Amsterdam parkeren. U dient de kaart duidelijk zichtbaar op het dashboard van uw auto te leggen. Uiteraard kunt u op de algemene gehandicaptenparkeerplaatsen ook gratis parkeren. Beschikt u over een voor u gereserveerde gehandicaptenparkeerplaats voor de deur of voor het werkadres, dan hoeft u de LPO of GPK kaart niet neer te leggen als u daar parkeert.

Nadere informatie: de heer J. H. de Vries, telefoon 552 4182.

Sportverenigingvergunning
Om vrijwilligers van sportverenigingen tegemoet te komen in de kosten van het parkeren is er nu een sportverenigingvergunning. De vergunning is bedoeld voor vrijwilligers die regelmatig op de vereniging aanwezig zijn. Per 50 leden wordt op verzoek één kenteken gebonden parkeervergunning verstrekt met een maximum van 10 vergunningen per sportvereniging. De vergunning kost 154,30 per 6 maanden in vergunninggebied Centrum 1 en Centrum 2 en 92,04 in vergunninggebied Oostelijke Eilanden (CE 05 en CE 06).
De vergunning is alleen geldig in het gebied waarvoor de vergunning is afgegeven.

Hulpverleners
In plaats van de dienstenparkeervergunning is per 1 april 2002 voor huisartsen, verloskundigen en professionele zorg- of hulpverleningsinstellingen een zogeheten hulpverlenersvergunning te verkrijgen. Deze vergunning is in de hele stad geldig en kost 92,04 per zes maanden. De hulpverlener die slechts incidenteel zorg of hulp aan huis verleent, komt niet voor de vergunning in aanmerking.

Spijtoptantenregeling
Voor houders van een bewonersvergunning, die bij wijze van proef overstappen op het openbaar vervoer of gaan deelnemen aan autodate (gedeeld autogebruik) is een zogeheten spijtoptantenregeling ingevoerd. Als u kiest voor deze regeling, blijft u één jaar geregistreerd als belanghebbende op een parkeervergunning. Dit heeft als voordeel dat u direct een parkeervergunning krijgt, als u binnen een jaar besluit toch weer voor een eigen auto te kiezen.

Meer informatie
Voor meer informatie of het aanvragen van een vergunning kunt u terecht bij de Dienst Stadstoezicht, telefoon 020 553 03 33 (maandag t/m vrijdag tussen 8.30- 16.30 uur).

Vergunninghouders in stadsdeel Amsterdam-Centrum krijgen binnenkort van de Dienst Stadstoezicht een folder in de brievenbus waarin alle wijzigingen op een rij staan. De folder zal ook te verkrijgen zijn bij de drie servicepunten van Stadstoezicht en het Voorlichtingscentrum in het Stadhuis, Amstel 1.