Rijksuniversiteit Groningen

Strips, de kunst van lijn en kader: Gerrie Hondius

Striptekenares Gerrie Hondius houdt de tweede lezing in de serie over strips. Stripboeken en -bladen, wie kent ze niet? Maar wie leest ze nog? Strips vormen nog slechts een klein onderdeel van de Nederlandse entertainmentindustrie, terwijl twintig jaar geleden de uitgevers die zich in deze media hadden gespecialiseerd floreerden. Vandaag de dag kennen de meeste mensen de strip uit de krant of uit een tijdschrift. Zelden is deze langer dan één bladzijde, meestal moet de tekenaar het met minder doen. Hij of zij is, net als de columnist, een hofnar. Waar politieke cartoons meestal op een geestige en scherpe manier commentaar leveren op een actuele gebeurtenis, daar gaat het in strips en stripachtige cartoons als Fokke en Sukke, Heinz, Sigmund en van Gummbah en Kamagurka vooral om de grap, al dan niet naar aanleiding van de actualiteit, en bij voorkeur `politically incorrect'.

Gerrie Hondius
(1970) studeerde illustratie en grafiek aan de kunstacademie in Rotterdam, en Theaterwetenschap in Amsterdam. Ze maakte cabaret en tekende voor Barwoel (voorloper van Zone 5300) en Zone 5300. Haar meest bekende strip, Ansje Tweedehansje verschijnt sinds juli 1996 in maandblad Opzij. Tevens tekent zij voor het Algemeen Dagblad, De Gids (NCRV) en het blad Vriendin. Naast striptekenen houdt zij zich bezig met theater, zingen en schrijven. In januari 2000 besloot het Fonds voor de Kunsten Gerrie Hondius een werkbeurs toe te kennen voor het maken van een autobiografisch album. Dit vorig jaar verschenen album heeft de titel Als je je niks verbeeldt dan ben je niks.

Datum en tijd

dinsdag 9 april , 20.00 uur

Spreekster

Gerrie Hondius

Serie

Strips, de kunst van lijn en kader

Plaats

Huis de Beurs, zaal 1, A-Kerkhof 4, Groningen

Organisatie

Studentenvereniging Flanor en opleiding Literatuurwetenschap van de faculteit der Letteren in samenwerking met Studium Generale Groningen

Informatie

Minte Kamphuis, tel. 06-18557013, of www.flanor.nl