Ingezonden persbericht


Tuesday, April 09, 2002 6:21 AM

Situatie Ambon

Bekendmaking 2 daders bomaanslag van 03-04-2002

Gisteravond heeft de KaPolda Birgjen Pol.Soenarko D.A., de namen van twee daders van de bomaanslag op 03-04-2002 j.l. via de televisie bekendgemaakt en de foto's gepubliceerd. Het zijn :

1. Zafrudin (roepnaam ZaZa)

2. Ibdi Amin Tabrani Pattimura
De foto's zullen verspreid worden door heel Indonesie. De KaPolda roept tevens de bevolking op, om samen te werken.

Bij het onderzoek worden m.b.t. de bomaanslag 13 getuigen verhoord en voor het branden van het gouverneurskantoor 23 getuigen.

Ondertussen is het aantal doden van de bomaanslag opgelopen tot 7 personen. Op zaterdag 6 april zijn komen te overlijden :
1. Jakobis Uri

2. Ny.Constansa Hatumena

3. nog niet geidentificeerd.


Ondanks het incident, blijven de moslims op christenterrein hun waren verkopen. Ook alle transactiesplekken worden weer in gebruik genomen. Beide groepen zijn ervan bewust dat er hier sprake is van een kleine groep terroristen die steeds maar weer proberen onrust te stoken. De situatie is nog steeds gespannen.

meer nieuws hierover volgt.

Delegatie Menko Polkam uit Jakarta in Ambon
De delegatie van ministers uit Jakarta is afgelopen zondag in Ambon aangekomen en getuige geweest van de vernietiging van 9.257 ingeleverde wapens op het "Lapangan Merdeka". Alhoewel de termijn waarbinnen de wapens kunnen worden ingeleverd reeds voorbij is, wordt het nu met een maand verlengd, omdat lang nog niet alle wapens m.n. standaardwapens binnen zijn.

De ministers zijn : Susilo Bambang Yudhoyono, Jusuf Kalla en Sabamo. (binnenlandse zaken). Legerbevelhebben Widodo en het hoofd van de politie Dai Bachtiar waren ook van de partij.

Incidenten onderling
In Saparua hebben de bewoners van Porto en Haria weer ruzie met elkaar i.v.m. de wedstrijd "mangurebe perauw" in Booi. De wijken Batugantong en Kudamati hebben vorige week met elkaar gevochten. En dit soort onderlinge incidenten gebeurt ook op moslim gebied zoals Tulehu en Liang.

Ambon, 9 april 2002

Paulien Joel-Parera
joel@ambon.wasantara.net.id