Persbericht

Rijswijk, 8 april 2002

Stichting Het Gebaar doet herhaalde oproep voor aanvragen tegemoetkoming

Om zoveel mogelijk belanghebbenden de gelegenheid te bieden om in aanmerking te komen voor Het Gebaar, roept de stichting Het Gebaar Nederlanders op die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Nederlands-Indië verbleven om een aanvraag in te dienen. Het Gebaar is een tegemoetkoming aan de Indische gemeenschap voor het beleid van voorgaande Nederlandse regeringen dat kil, bureaucratisch en formalistisch is geweest.

De stichting is op 20 november vorig jaar gestart met Het Gebaar. Sindsdien zijn er ruim 90.000 aanvraagformulieren binnengekomen en zo'n 40.000 toekenningen gedaan. Het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) berekende onlangs in opdracht van het ministerie van VWS dat er ongeveer 115.000 belanghebbenden in aanmerking voor Het Gebaar kunnen komen. Volgens Jan Kees Wiebenga, voorzitter van Stichting Het Gebaar, is het belangrijk dat de stichting alles in het werk stelt om zo veel mogelijk belanghebbenden te bereiken. "We hebben al veel aanvragen binnengekregen, maar wellicht zijn er nog belanghebbenden die niet weten dat Het Gebaar er is. Vandaar dat we nu met een eerste herhalingscampagne starten."

Via advertenties met antwoordcoupon in de regionale dagbladen en diverse publiciteitsacties wil de stichting deze groep mensen bereiken. Belanghebbenden kunnen bij het gratis nummer 00800 7920 7920 of via internet www.gebaar.nl een aanvraagpakket opvragen. Met Het Gebaar is per belanghebbende een bedrag van in ieder geval 1.361,34 euro (3.000 gulden) gemoeid.


Noot voor de redactie (