CNV BEDRIJVENBOND

CNV Schoonmaak wil moeder/vader-contract in cao wasserijen

Een goede loonsverhoging, betere afspraken over de uitkering bij ziekte en meer invloed op de werktijden. Dat is de inzet van CNV Schoonmaak voor de cao-onderhandelingen in de wasserijsector, die vandaag beginnen.

In de Nederlandse wasserijen en stomerijen werken in totaal zo'n 8.500 mensen. Bekende bedrijven zijn Hokatex, Rentex, Berendsen en Lips. De huidige cao loopt op 30 juni af.

CNV Schoonmaak vindt het belangrijk dat er een goede loonsverhoging komt (4 procent), maar wil daarnaast ook andere afspraken maken. Bijvoorbeeld over de uitkering bij ziekte. 'Wij willen dat zieke werknemers hun brutoloon voor 100 procent krijgen doorbetaald. Nu krijgen ze een aanvulling tot 95 procent', zegt cao-onderhandelaar Arjen Slagboom. 'De werkgevers willen juist mogelijkheden om de uitkering bij ziekte te verlagen; dat blijkt tenminste uit hun voorstellenbrief. Dat is voor ons echt onacceptabel.'

Moeder/vader-contract

Ook wil de bond dat de werknemers meer invloed krijgen op hun werktijden. Slagboom: 'Het is in deze sector belangrijk dat werknemers meer mogelijkheden krijgen om hun werk te combineren met zorgtaken. Het zorgverlof moet wat ons betreft volledig worden doorbetaald. Ook moeten werknemers meer inspraak krijgen in hun werktijden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan een soort moeder/vader-contract, dat is afgestemd op de schooltijden van kinderen.'
De bond voelt niets voor een min-maxcontract (wat de werkgevers nastreven), waarbij werknemers in een drukke periode meer werken en in rustige periode minder, terwijl ze dan een gemiddelde werkweek krijgen uitbetaald. 'Flexibiliteit voor de werkgever, over de rug van de werknemer', vindt Slagboom.

Nadere inlichtingen:

- Arjen Slagboom, cao-onderhandelaar CNV Schoonmaak, 06-51602217
- Ineke van Oostveen-Roepers, cao-onderhandelaar CNV Schoonmaak,
06-51601973

- Kees de Vos, CNV-persvoorlichter, 030-6348244 (kantoor) of
06-22393007

Houten, 9 april 2002


09 apr 02 10:10