Gemeente Groningen

9
APR
10.36

Persbericht

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst tussen GeldZorg, de GKB en woningcorporatie In
08-04-2002

Op dinsdag 9 april 2002 ondertekenen Algemeen directeur Klaas Dekker van de dienst Sociale Zaken en Werk (SOZAWE) en Yvonne Geerdink, directeur Klant en Markt van In een samenwerkingsovereenkomst. Bureau GeldZorg, de Groningse Kredietbank (GKB), beide onderdeel van de dienst SOZAWE, en woningcorporatie In willen met deze overeenkomst de gemaakte afspraken onderstrepen. Het doel van deze afspraken is om door een adequate aanpak van betalingsproblemen bij huurders in problematische schuldsituaties het aantal huisuitzettingen te verminderen.

Samenwerking met In
Bureau GeldZorg, GKB en In willen met deze samenwerking bereiken dat door een goede aanpak het risico van huisuitzettingen al in een vroeg stadium wordt onderkend. Het gaat met name om huurders die doordat ze veel schulden hebben de huur niet meer betalen. Hierdoor ontstaan betalingsachterstanden wat als gevolg kan hebben dat de deurwaarder ingeschakeld wordt en er boven op de huurschuld incassokosten komen. Betaalt de huurder dan nog niet dan leidt dit tot huisuitzetting. Alle partijen zijn het erover eens dat ze dit laatste in ieder geval zoveel mogelijk willen voorkomen.

Een persoonlijke benadering van de huurder lost vaak de problemen eerder op dan door een afwachtende houding aan te nemen. In kent nu een tweedekans-beleid voor huurders die uit hun huis gezet zijn en die bereid zijn mee te werken aan het oplossen van hun financiële problemen, hierbij veelal met ondersteuning door schuldhulpverlening. De nieuwe aanpak is erop gericht om huurders met betalingsproblemen in een eerder stadium begeleiding te bieden en daarmee een uitzetting te voorkomen. In verwijst de huurder dan ook naar Bureau GeldZorg als zij constateert dat er betalingsproblemen zijn en er sprake is van een problematische schuldensituatie. Bureau GeldZorg zorgt na deze verwijzing ervoor dat de huurder ondersteuning krijgt bij het nakomen van zijn betalingsverplichtingen en dat er voor een schuldenregeling verwezen wordt naar de GKB.

Om deze afspraken te onderstrepen vindt er een ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst plaats.

Afspraken met schuldeisers
Bureau GeldZorg en de GKB willen met alle woningcorporaties in de stad en de energiebedrijven afspraken maken dat wanneer huisuitzetting dreigt of een dreigende afsluiting van energie en water dit in een voortijdig stadium met hen te overleggen. Dit om allerlei crisissituaties te voorkomen. Met Essent zijn er al afspraken. Met de ondertekening van het convenant wordt de samenwerking bekrachtigd tussen een eerste woningcorporatie in Groningen en Bureau GeldZorg en de GKB.