Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft GGD Nederland opdracht gegeven te starten met de voorbereidingen van de landelijke vaccinatiecampagne meningokokken-C. Bij de voorbereiding en de uitvoering van de campagne zullen het ministerie, GGD Nederland en de gemeenten intensief samenwerken. De campagne start in juni en wordt in twee fasen uitgevoerd. Dit hangt samen met de beschikbaarheid van het vaccin. De GGD's starten met kinderen uit de leeftijdsgroepen 14 maanden tot en met 5 jaar en 15 jaar tot en met 18 jaar. Deze leeftijdsgroepen hebben het hoogste risico op een meningokokken C-infectie. Na de zomervakantie volgt de leeftijdsgroep 6 tot en met 14 jaar. Op voorstel van minister Borst heeft het kabinet afgelopen vrijdag besloten om geen eigen bijdrage te vragen voor deelname aan de vaccinatiecampagne. Tevens wordt per 1 september vaccinatie van meningokokken-C opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, via een eenmalige vaccinatie bij 14 maanden.

Voor de landelijke vaccinatiecampagne ontvangt elk kind in de leeftijd van 14 maanden tot en met 18 jaar individueel een oproep, wanneer en waar de vaccinatie zal plaatsvinden. Ouders of verzorgers hoeven niet zelf contact op te nemen met de GGD. Tot die tijd is het niet nodig om vooruitlopend op de landelijke vaccinatiecampagne de kinderen al op eigen initiatief te vaccineren. Als zich ergens een uitbraak dreigt voor te doen, wordt opgetreden met spoedvaccinatie of antibiotica. Als huisartsen het vaccin voorschrijven moeten zij goed registreren welke kinderen het hebben gekregen.

In opdracht van de minister monitort het RIVM permanent of nieuwe clusters van meningokokken-C infecties zich voordoen. Op dit moment is er geen sprake van een epidemie; wel is er een geleidelijke toename van meningokokken C, het enige type waartegen vaccinatie mogelijk is.