Ingezonden persbericht

Adobe kondigt nieuwe versie van FrameMaker aan

FrameMaker 7.0 maakt XML toegankelijk voor zakelijke gebruikers - Tevens nieuwe serverversie geïntroduceerd

Amsterdam, 9 april 2002 (NASDAQ: ADBE) - Adobe Systems Incorporated, marktleider op het gebied van netwerk-publishing, heeft vandaag een nieuwe versie aangekondigd van FrameMaker*, de krachtige zakelijke Adobe-oplossing voor authoring en publishing. FrameMaker 7.0 maakt XML (Extensible Markup Language) gemakkelijker toepasbaar. Voor bedrijven betekent dit dat een belangrijke eigenschap van XML beter kan worden benut: het doorzoeken, delen en in verschillende vormen benutten van informatie binnen de hele onderneming. De nieuwe XML-voorzieningen bieden een uitgebreid platform voor netwerk-publishing, zodat informatie kan worden verspreid via verschillende kanalen, waaronder papier, internet en PDA. Vandaag werd ook de nieuwe Adobe FrameMaker Server aangekondigd. Daarmee wordt het voor bedrijven mogelijk om gepersonaliseerde, datagestuurde content te maken die kan worden afgedrukt of kan worden omgezet in een Adobe PDF-bestand (Portable Document Format).

In het verleden bood FrameMaker krachtige tekstverwerkingsfuncties voor grote documenten, terwijl FrameMaker+SGML alle voorzieningen in zich had om op een gestructureerde manier SGML-toepassingen te maken. Voor de zakelijke gebruikers is de eenvoud van FrameMaker en de kracht van FrameMaker+SGML nu gecombineerd in één product. Gebruikers kunnen zelf kiezen of ze in een gestructureerde omgeving willen werken en zo binnen één systeem informatie kunnen opstellen voor uiteenlopende toepassingen en valide XML-bestanden kunnen maken. Anderzijds kunnen ze kiezen voor een eenvoudiger interface, waarmee goed opgemaakte XML-bestanden kunnen worden gemaakt voor algemeen gebruik.

Eenvoudige XML-authoring en -publishing
Met FrameMaker kunnen zakelijke gebruikers valide XML-content maken, bewerken en importeren in volledige WYSIWYG-modus (What You See Is What You Get) met real-time validatie en contextafhankelijke, begeleide authoring. Geldige XML-content kan worden doorzocht, gedeeld en voor andere toepassingen in het bedrijf geschikt worden gemaakt, over alle verschillende systemen en processen heen. Voor beginnende XML-gebruikers heeft FrameMaker diverse sjablonen voor het gebruik van xDocBook en xHTML DTD-bestanden (Document Type Descriptions) waarmee XML-elementen kunnen worden gekoppeld aan tabellen, figuren, voetnoten, verwijzingen en indexmarkeringen.

"Voor ons is FrameMaker 7.0 een belangrijk hulpmiddel bij de overstap naar XML en voor de eventuele WebDAV-integratie", aldus Evan Olson, Online Products Developer bij Fujitsu Network Communications. "De nieuwe mogelijkheden hebben enerzijds de traditionele voordelen van FrameMaker in zich, zoals geavanceerde functies om boeken te maken en om bestanden te produceren in diverse bestandsindelingen, waaronder Adobe PDF en HTML en anderzijds de flexibiliteit van XML voor het delen en opnieuw gebruiken van informatie in het hele bedrijf."

Publishing voor diverse media
Met zijn sjablonen maakt FrameMaker 7.0 het mogelijk om een document in één programma op te stellen en vervolgens geschikt te maken voor publicatie via verschillende kanalen, waaronder drukwerk, Adobe PDF, internet, eBooks, PDA's en nog veel meer. WebWorks* Publisher Standard Edition 7.0 van Quadralay wordt bijgeleverd. Deze software bevat functies voor publicatie in de vorm van HTML, Palm Reader en andere bestandstypen voor allerlei draagbare apparatuur. Ondersteuning van Scalable Vector Graphics (SVG) maakt de integratie mogelijk van hoogwaardige en interactieve vector-graphics voor publicatie op internet. FrameMaker ondersteunt Adobe XMP (Extensible Metadata Platform) en WebDav (World Wide Web Distributed Authoring and Versioning), waarmee het samen aan documenten werken en het gedeeld gebruik van informatie wordt gestroomlijnd. XMP geeft de toepassingen van Adobe een gemeenschappelijk kader waarin de uitwisseling van metadata wordt gestandaardiseerd voor de diverse publishing-workflows.

Integratie met Adobe PDF
In tegenstelling tot andere XML-oplossingen kan de gebruiker met FrameMaker 7.0 op een gemakkelijke manier documenten in XML-indeling publiceren voor PDF en drukwerk. FrameMaker kan ook Adobe PDF-bestanden met tags produceren, wat wil zeggen dat documenten die met FrameMaker zijn gemaakt kunnen worden bekeken op mobiele apparatuur zoals een PDA. Adobe PDF-bestanden met tags zijn tevens geschikt voor visueel gehandicapten, omdat deze bestanden op de juiste wijze kunnen worden gelezen door de belangrijkste toepassingen die tekst omzetten in spraak.

Nieuwe server-versie ideaal voor ondernemingen
Met de nieuwe server-versie van Adobe FrameMaker kunnen bedrijven hun bestaande content - opgeslagen in allerlei databases, systemen voor documentbeheer en XML-systemen - ontleden voor verdere bewerking in FrameMaker. De Frame Development Kit (FDK) dient om FrameMaker te integreren in serversystemen, variërend van webtoepassingen tot bestaande mainframes. FrameMaker Server is bijzonder flexibel, kan overweg met tekst en figuren in uiteenlopende bestandsindelingen en biedt ondersteuning voor meerdere talen.

Prijzen en beschikbaarheid
Adobe FrameMaker 7.0 en Adobe FrameMaker Server 7.0 zullen in het tweede kwartaal van 2002 worden uitgebracht in de VS, Europa en Canada via de Adobe Authorized Resellers en de Adobe Store (www.adobe.com). De geschatte verkoopprijs voor de desktopversie van FrameMaker 7.0 bedraagt EUR 999,- voor het volledige product, met een speciaal upgrade-aanbod (gedurende 90 dagen na introductie, alleen voor Mac en Windows*) voor een prijs van EUR 245,-. De geschatte verkoopprijs voor FrameMaker Server 7.0 bedraagt EUR 9.999,- (voor windows). FrameMaker en FrameMaker Server zijn tevens beschikbaar voor Unix. Voor meer informatie over de nieuwe mogelijkheden van Adobe FrameMaker en de precieze upgraderegels kijkt u op: www.adobe.com/products/framemaker.
Aanvullende informatie over Adobe producten en overig PR-materiaal van Adobe vindt u online in de Adobe-perskamer op http://www.adobe.com/pressroom. Alle genoemde prijzen zijn geschatte verkoopprijzen, exclusief BTW.

Over Adobe
Sinds de oprichting in 1982, creëert Adobe Systems Incorporated (www.adobe.com) bekroonde softwareoplossingen voor publicaties via netwerken
- softwareproducten waarmee klanten visueel rijke producten kunnen creëren, beheren en leveren die door een ieder, overal op elk apparaat te gebruiken zijn. Adobe kan de volgende creatieve professionals onder zijn klanten rekenen: web- en grafisch ontwerpers en digitale videoartiesten (DV), professionele uitgevers, documentintensieve bedrijven, zakelijke gebruikers, en thuisconsumenten. Adobe is het op één na grootste PC-softwarebedrijf in de VS, met jaarlijkse inkomsten van meer dan 1 miljard dollar.

© 2002 Adobe Systems Incorporated. Alle rechten voorbehouden. Adobe, het Adobe-logo, FrameMaker en XMP zijn (wettig gedeponeerde) handelsmerken van Adobe Systems Incorporated in de Verenigde Staten en/of andere landen. SVG is een handelsmerk van het World Wide Web Consortium. De merken van dit consortium zijn gedeponeerd door de organiserende instanties (MIT, INRIA en Keio). Mac is een handelsmerk van Apple Computer, Inc., gedeponeerd in de Verenigde Staten en andere landen. Microsoft is een (wettig gedeponeerd) handelsmerk van Microsoft Corporation in de Verenigde Staten en/of andere landen. Alle overige handelsmerken behoren toe aan de desbetreffende houders. Alle genoemde prijzen zijn geschatte verkoopprijzen. Het upgrade-aanbod geldt uitsluitend voor Macintosh- en Windows-versies en is geldig gedurende 90 dagen na het uitbrengen van het product.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Wilmer Heck
Account Executive
Text 100 Public Relations
Global Technology Public Relations

Van Diemenstraat 164 - 166
1013 CN Amsterdam
The Netherlands
Tel: +31 20 530 4349
E-mail: wilmerh@text100.nl
URL: www.text100.com