Gemeente Maassluis

9-4-2002

Woonwensenonderzoek in Maassluis

De gemeente Maassluis gaat samen met de Woning Stichting Maassluis (WSM) en het ministerie van VROM een onderzoek houden naar de manier waarop mensen wonen, hoe zij de woning en woonomgeving beleven en waarderen en wat hun woonwensen zijn. De gemeente, de WSM en het ministerie hebben dit inzicht nodig om hun activiteiten gericht in te zetten voor een aantrekkelijk woningaanbod, voor een prettige leefomgeving en goede voorzieningen.

Het onderzoek wordt uitgevoerd in alle gemeenten in Nederland. Het bestaat uit interviews die gehouden worden onder de inwoners van die gemeenten. Ook in Maassluis wordt in april gestart met het afnemen van inwoners. De gemeente Maassluis en de WSM willen het onderzoek gebruiken om inzicht te krijgen in de woonwensen van de Maassluizers en gegevens te hebben om de behoefte aan nieuwbouw op te baseren. Het interview bevat vragen over de kenmerken van de woning en de woonomgeving, de waardering van de inwoner voor deze kenmerken, de wensen die er leven ten aanzien van de woning en woonomgeving. Maar ook worden er vragen gesteld over werk, vrijetijdbesteding en de behoefte aan zorg en hulp bij het wonen.

Het onderzoek staat of valt met de bereidheid van inwoners om mee te werken aan een interview. Via een willekeurige selectie uit het bevolkingsregister worden er in heel Nederland in totaal 100.000 mensen benaderd. In Maassluis zullen ongeveer 600 mensen gevraagd worden om aan het onderzoek mee te werken. In april zullen deze 600 Maassluizers worden benaderd voor een interview. Zij krijgen dan allereerst een brief met uitgebreide informatie over het onderzoek. Om goed in te kunnen spelen op de behoeften die er in Maassluis onder de inwoners spelen, is het belangrijk dat voldoende mensen hun mening geven over hun wensen en verwachtingen op woon- en leefgebied. Het onderzoek gaat immers over hoe u woont en hoe u eventueel zou willen wonen.