Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leidschendam, 9 april 2002

Meer dan honderd publieksevenementen

TRN introduceert toeristisch VOC-magazine

Op 20 maart 1602 werd 'De Vereenigde Oost-Indische Compagnie' (VOC) opgericht. In de 17e en de 18e eeuw was Nederland door de VOC één van de belangrijkste landen van de wereld. Nederlanders dreven tot in de verste uithoeken van Azië handel en kwamen onder andere terug met scheepsladingen porselein, thee, kleurrijke stoffen, kaneel en nootmuskaat. De VOC is tot op de dag van vandaag van invloed op ons dagelijks leven. Door het succes van de VOC herdenkt toeristisch Nederland dit jaar de oprichting van deze eerste multinational. Lokaal worden er meer dan honderd publieksevenementen georganiseerd. In het VOC-magazine van Toerisme Recreatie Nederland (TRN) wordt een overzicht van de highlights weergegeven. Het VOC-magazine is verkrijgbaar bij de VVV- en ANWB-kantoren en bibliotheken.

VOC-magazine
In het hele land, maar vooral in de zes VOC-steden Amsterdam, Delft, Enkhuizen, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Texel, worden tal van VOC-gerelateerde activiteiten georganiseerd. De informatie over deze evenementen, varierend van tentoonstellingen, festivals, VOC-fiets- en wandeltochten en evenementen op het gebied van flora en fauna, kruiden en specerijen en nautische aspecten worden in dit VOC-magazine weergegeven. De meeste activiteiten vinden plaats van maart t/m september 2002. Zo wordt in het Nederlands Scheepvaartmuseum in Amsterdam en in het Maritiem Museum Rotterdam 'De Kleurrijke wereld van de VOC' weergegeven. In Delft kunnen de bezoekers tijdens het Belevingsweekeinde op 19 en 20 mei de VOC voelen, proeven en horen. Ook in Hoorn kan de bezoeker zich even terug wanen in de 17e eeuw tijdens de festivals gedurende de VOC-tiendaagse (6 t/m 16 juni). Mede door deze evenementen leert de toerist op een boeiende en leerzame wijze te genieten van ons mooie land.

VOC-arrangementen en www.holland.com/voc
Zowel de gids Hotel- en Bungalowvakanties als de stedengids City Breaks, beide van touroperator VVV Vakanties geven de toerist door VOC-arrangementen verschillende mogelijkheden om op culturele wijze zijn of haar vrije tijd door te brengen. Daarnaast volgt TRN de sporen van de VOC via haar site www.holland.com/voc.