E.ON BENELUX B.V.

E.ON start proef met micro turbine in glastuinbouw

Voorburg, 9 april 2002. - E.ON Benelux heeft bij een glastuinbouwbedrijf in Tinte (gemeente West-voorne) een microgasturbine geplaatst om stroom, warmte en CO2 op te wekken. Omdat de markt vraagt om efficiëntere vormen van energielevering en om het milieu beter te beschermen, heeft E.ON Benelux besloten het concept met inzet van de microturbine voor de glastuinbouw te ontwikkelen. Na een testfase die de rest van dit jaar loopt, zal blijken of de verwachtingen worden waargemaakt.

Op dit moment wekken veel glastuinders stroom op met gasmotoren om de kassen te voorzien van kunstlicht. De warmte die hierbij vrijkomt wordt gebruikt voor de verwarming van de kas. Op deze manier gebruiken de tuinders minder energie dan bij de afzonderlijke productie van warmte en elektriciteit. Gasmotoren leveren een hoog rendement en werken kosteneffectief. Gasturbines zijn echter nog effectiever en vergen minder onderhoud. Daarnaast zijn zij schoner dan motoren. Gasturbines stoten minder NOx en minder onvolledig verbrande koolwaterstoffen uit dan gasmotoren.
De zeer lage emissies maken het gebruik van uitlaatgaskatalysatoren overbodig. De uitlaatgassen kunnen direct in de kas worden toegepast voor CO2-bemesting.
E.ON Benelux verwacht dat de kleine of microgasturbines de rol van de gasmotor kunnen gaan overnemen. De laatste jaren zijn kleine gasturbines ontwikkeld die in efficiëntie en prijs kunnen concurreren met de gasmotor. Ook de strengere milieuregels zullen de komende tien jaar de inzet van microturbines vergroten.
De microgasturbine wordt op afstand bestuurd vanuit het Power Control Center (PCC) van E.ON Benelux in Rotterdam-Capelle. E.ON Benelux verwacht tot 2005 tussen de 80 en 100 microturbines te plaatsen.
E.ON heeft voor dit pilootproject gekozen voor de T100 microturbine van de Zweedse producent Turbec. De turbine heeft een opgesteld elektrisch vermogen van 100 kW en een warmteproductie van 170 kW.

E.ON Benelux produceert elektriciteit en warmte en levert energiegerelateerde diensten.

Noot voor de redactie (