Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Sybase neemt 'hype' rond web services weg

Web Services Strategy van Sybase strekt zich uit tot mobiele netwerken en wordt nu al ondersteund met pasklare producten.

Maarssen, april 2002 - Sybase heeft zijn strategie rond web services bekendgemaakt. Tegelijkertijd heeft de Sybase-dochter iAnywhere Solutions plannen geformuleerd om het
m-Business platform te voorzien van faciliteiten voor het ontwikkelen van web services voor mobiele, draadloze apparatuur.

Web services zijn internationaal geaccepteerde protocols waarmee de meest uiteenlopende applicaties elkaar op internet traceren en met elkaar communiceren. Web services zijn daarmee een essentiële factor in de automatisering van Supply Chains, waarin de informatiesystemen van bedrijfspartners in een keten elkaar automatisch van de juiste gegevens voorzien.

De praktijk
Diverse partijen kunnen hun bedrijfsapplicatie(s) - bijvoorbeeld met een gestandaardiseerde UDDI-registratie - aanmelden op internet. De registratie omvat meta-informatie over de betrokken toepassing: de wijze waarop wordt gecommuniceerd, in welke vorm gegevens kunnen worden ontvangen en welke structuur verzonden gegevens zullen hebben. Geregistreerde applicaties kunnen elkaar zelfstandig 'opzoeken', waarna de web services er voor zorgen dat verzonden en ontvangen gegevens over en weer correct zullen worden verwerkt. Zo kunnen bestel-, voorraad- en distributiesystemen van onafhankelijke partijen elkaar autonoom op de hoogte houden van - bijvoorbeeld - de voortgang van een order en de aankomst van goederen. Dankzij de web services faciliteiten van het m-Business platform van iAnywhere Solutions, kan de informatie tot in de cabines van de vrachtwagens worden afgeleverd, zodat men ook daar op ieder moment de beschikking heeft over actuele afleverschema's en routeplanningen.

Het zal nog geruime tijd duren voordat gedistribueerde computertoepassingen op basis van web services gemeengoed zijn. Het is echter de strategie van Sybase om gebruikers nu al oplossingen te bieden om nieuwe ontwikkelingen op dit gebied snel te kunnen invullen.

Wat betreft web services levert Sybase nu oplossingen in twee richtingen.

Allereerst is alle Sybase-technologie 'web services enabled', waarbij alle bestaande software-standaards - zoals Java, Enterprise Java Beans, in databases opgeslagen procedures, CICS componenten en ERP-applicaties (SAP, PeopleSoft en Siebel) - worden ondersteund.

Daarnaast biedt Sybase een oplossing waarmee web services stapsgewijs in de bedrijfssystemen kunnen worden opgenomen. Deze oplossingen slaan de brug tussen heterogene technologieën en architecturen. Voor het ontwikkelen van web services kunnen gebruikers daardoor kiezen voor iedere combinatie van technologieën en platforms.

Sybase ondersteunt het gebruik van web services al direct met 'open' oplossingen op vier fronten: de ontwikkeling, de 'hosting', de toegankelijkheid en het beheer ervan. Het m-Business platform van iAnywhere Solutions vult dat aan met faciliteiten voor Smartphones, PDA's en laptops die bestaande standaards - zoals XML, SOAP, UDDI en WSDL - volledig ondersteunen. Het m-Business platform omvat een groot aantal interfaces naar bestaande bedrijfssystemen. Integraal onderdeel van het platform is een standaard interface voor de ontwikkeling van messaging-applicaties. Door ondersteuning van de web services technologie, kunnen ontwikkelaars hun bedrijfstoepassingen eenvoudig uitbreiden naar mobiele apparatuur, zonder in de programmacode apart te hoeven verwijzen naar de verschillende apparatuur, hun protocols (zoals SMS, e-mail en WAP), de manier waarop ze contact leggen en de standaards die daarbij worden gehanteerd.

Wat betreft de ontwikkeling van web services levert de EAServer Web Service Toolkit nieuwe instrumenten waarmee web services worden ontwikkeld, getest, gehost en verbonden met bestaande bedrijfsprocessen.. De ontwikkelde web services kunnen bovendien eenvoudig met een UDDI-registratie op internet worden aangemeld.

Ontwikkelen en testen
PowerDesigner 9.0 combineert uiteenlopende modelleringstechnieken zodat ontwikkelaars inzicht krijgen in de samenhang van alle elementen waaruit web services bestaan. Op basis van templates kunnen ontwerpers de programmacode en database-objecten eenvoudig in de juiste taal laten genereren. De WDSL-code om de web services daadwerkelijk te kunnen inzetten, wordt daarbij automatisch geschreven.

PowerBuilder omvat alle standaards op het gebied van web services, inclusief SOAP, XML, WSDL, UDDI en XSL. Ontwikkelaars kunnen gegevens publiceren, aanpassen en uitwisselen in J2EE- en Microsoft.Net architecturen. De web services zijn toegankelijk voor zowel PowerBuilder clients als voor andere clients die de standaards ondersteunen. Ontwikkelaars kunnen gebruik maken van PowerBuilder Non-Visual Objects (NVO's). De Web Services Toolkit ? standaard onderdeel van EAServer - maakt het de PowerBuilder-ontwikkelaar eenvoudig NVO's direct in EAServer op te nemen en als web service te gebruiken.

Hosting
Voor het ter beschikking stellen van web services beschikt Sybase over EAServer, de Business Process Integrator en de Sybase databasemanagementsystemen Sybase Adaptive Server Enterprise, Sybase Adaptive Server IQ en Sybase SQL Anywhere.

EAServer ondersteunt alle web services standaards en biedt de mogelijkheid contact te leggen met publieke UDDI-registraties op het web. De Business Process Integrator zorgt voor de integratie van applicaties op basis van web services en het beheer van de 'flow' van de informatie. Zo kunnen SOAP-berichten tussen applicaties worden uitgewisseld, maar - in B2B-applicaties - ook ebXML en RosettaNet berichten.

Adaptive Server Enterprise, Adaptive Server IQ en SQL Anywhere geven web-applicaties toegang tot Sybase databasesystemen en andere databases, zoals DB2 en de databases van Microsoft en Oracle, zolang die gebruik maken van 'native' procedures.

Toegang
Systemen op basis van web services worden toegankelijk gemaakt met Sybase Enterprise Portal en - voor mobiele gebruikers - op basis van het m-Business platform van iAnywhere Solutions.

Het Sybase Enterprise Portal maakt het mogelijk bedrijfslogica als web service in het systeem op te nemen, waarna die dienst kan worden gedeeld met andere applicaties. Dat brengt de ontwikkel- en testtijd aanzienlijk terug. Dergelijke web services zijn bovendien direct toegankelijk voor andere 'portal'-applicaties binnen een beveiligde netwerkomgeving.

Beheer
BizTracker houdt de prestaties van een complete web services omgeving in het oog. Bedrijven kunnen daarmee de web services transacties controleren en vaststellen of ze zich binnen de gedefinieerde grenzen afspelen.

Met Open BizInterchange worden web services beheerd en gecoördineerd. Heterogene technologieën worden op logisch niveau met elkaar geïntegreerd. Het beheer geschiedt op een hoger niveau dan dat van de web services zelf, zodat een centrale controle ontstaat. Open Biz is een 'hosted' dienstverlening, waarmee bedrijfspartners hun systemen snel op elkaar kunnen aansluiten, gebruikmakend van willekeurige technologie en zonder de noodzaak van meerdere gateways. Open Biz heeft geen invloed op andere simultaan draaiende applicaties en functioneert zonder aparte clientsoftware.

iAnywhere Solutions
iAnywhere Solutions - een dochteronderneming van Sybase - is een vooraanstaand leverancier van oplossingen voor draadloze en mobiele oplossingen voor m-business die bedrijfsinformatie op iedere plaats en op ieder moment toegankelijk maken. Deze toepassingen zijn bij circa 10.000 klanten actief op meer dan zes miljoen - vaste en mobiele - werkplekken. Door de 'hosting'-faciliteiten en Professional Services is iAnywhere Solutions een 'one-stop-shop' voor zowel het ontwikkelen als het exploiteren van m-business applicaties.

Sybase
Sybase ontwikkelt en realiseert bedrijfsomvattende infrastructuren die een brug slaan tussen heterogene systemen en processen. Het toonaangevende Enterprise Portal, de mobiele en draadloze oplossingen, essentiële integratie-tools en hoogwaardige database management systemen maken Sybase tot één van de grootste, onafhankelijke softwarebedrijven ter wereld. Meer informatie over Sybase is te vinden op http://www.sybase.nl.