Novem

Subsidieregeling Duurzame Energie 2002 geopend

Het ministerie van Economische Zaken heeft de uitvoeringsregeling BSE-duurzame energie gepubliceerd. De subsidieregeling richt zich op alle vormen van duurzame energie en staat open voor iedereen die initiatieven op dit gebied wil ontplooien. Met de publicatie van de regeling geeft het ministerie een impuls van 21,6 miljoen euro aan duurzame energie.

Procedure

De subsidieregeling kent twee trajecten. Onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, praktijkexperimenten, demonstratie- en marktintroductieprojecten worden in een tenderprocedure behandeld. Een onafhankelijk adviescommissie, samengesteld uit externe deskundigen, beoordeelt en rangschikt de aanvragen. De beste projecten ontvangen subsidie totdat het beschikbare budget op is. De eerste tenderperiode loopt tot en met 22 augustus 2002. De tweede tender opent op 23 augustus en sluit op 12 december dit jaar.

Aanvragen voor haalbaarheidsprojecten en kennisoverdracht volgen een ander traject: geen rangschikking, maar behandeling en beoordeling in volgorde van ontvangst. Deze projecten kunnen doorlopend ingediend worden tot en met 24 oktober 2002. In deze categorie vallen ook de duurzame-energiescans voor gemeenten en bedrijven.

De regeling is in grote lijnen gelijk aan vorig jaar met uitzondering van enkele verschuivingen in subsidiepercentages en aanscherpingen in de voorwaarden voor kennisoverdrachtprojecten. In 2001 zijn 234 projecten ondersteund met een bijdrage uit de subsidieregeling duurzame energie.

DEN

De Nederlandse overheid heeft als doelstelling om in 2020 10% van de Nederlandse energiebehoefte te voorzien uit duurzame energiebronnen. Novem helpt daarbij door in opdracht van het ministerie van Economische Zaken het programma Duurzame Energie in Nederland (DEN) uit te voeren. De subsidieregeling is onderdeel van dit programma.

Informatie

Voor meer informatie en aanvraagformulieren kan contact worden opgenomen met Novem, telefoon 030-2393798, e-mail duurzame-energie@novem.nl of http://www.den.novem.nl/