Gemeente Zwolle

reisdocumenten Datum uitgave: 09-04-2002
Onderwerp :Burgerzaken
Op 6 april was het voor het eerst in de historie van de publieke dienstverlening van de gemeente Zwolle mogelijk om van 09.00 uur tot 12.00 uur reisdocumenten (paspoorten, Europese identiteitskaarten) op zaterdag aan te vragen en af te halen in het Stadskantoor aan het Lübeckplein.

Bij wijze van proef stelt de gemeente Zwolle gedurende de zomerperiode (tot en met 6 juli as.) de loketten op zaterdagochtend open voor het publiek. Tijdens de eerste zaterdagochtendopenstelling maakten 80 bezoekers van deze mogelijkheid gebruik. Dat is een redelijke opkomst. Mede doordat voor andere producten de loketten gesloten waren (de openstelling geldt uitsluitend voor het aanvragen en afhalen reisdocumenten) was van lange wachttijden geen sprake. Gedurende de normale werkdagen in de zomerperiode is vaak wel sprake van lange wachttijden.

Voorkeuren
Uit onderzoek naar de wensen onder burgers bleek met betrekking tot de openingstijden van de gemeentelijke loketten onder andere dat burgers in Zwolle bij voorkeur 's morgens tussen 9.00 en 12.00 uur komen en op donderdagavond en/of zaterdagochtend. Deze voorkeuren gelden m.n. voor de producten op het terrein van Burgerzaken. Uit de mogelijke varianten voor uitbreiding van de openingstijden koos het gemeentebestuur daarom voor een proef op de zaterdagmorgen in het hoogseizoen naast de voor Burgerzaken en Belastingen al bestaande donderdagavondopenstelling. Omdat de piekdrukte in deze periode met name ontstaat vanwege de vele aanvragen (en ook sinds 1 oktober 2001 weer afhalen) van reisdocumenten, is ervoor gekozen uitsluitend voor deze producten een ruimere openstelling te realiseren. Immers: sedert 1 oktober 2001 vervoegen zich door het afschaffen door het Rijk van de "klaar-terwijl-u-wacht-service" op jaarbasis 20.000 extra bezoekers bij de loketten van Publiekszaken. Dit is ook een gedeeltelijke verklaring voor de vaak oplopende wachttijden. Een goede reden om nu, vlak voor en tijdens het hoogseizoen, hiervoor de burger die extra mogelijkheid te bieden die men graag wil.

De proef met de zaterdagopenstelling wordt zo spoedig mogelijk na 1 juli aanstaande geëvalueerd.

Bron: Communicatie
Datum van 09-04-2002 tot 15-04-2002