One.Tel en Scarlet implementeren open packet telefonie met Cisco Systems en IBM

Amsterdam -- 8 april 2002 - Scarlet, in de Benelux actief onder de merknamen One.Tel, Scarlet en Netnet, heeft een nieuwe kerninfrastructuur in Nederland geïmplementeerd voor One.Tel en Scarlet, op basis van de nieuwe PSTN Gateway-technologie van Cisco Systems. IBM, lid van Ciscos Gold Partner Programma, is aangetrokken voor de implementatie en support van het platform. Scarlet biedt consumenten en bedrijven indirecte toegang tot telefoondiensten. Het succes van deze dienstverlening heeft tot een indrukwekkende groei van Scarlets netwerkverkeer geleid, wat een grotere vraag naar schakelcapaciteit tot gevolg heeft. Scarlet koos de Cisco-technologie voor een volledig geïntegreerd platform voor spraak en data, waarmee het bedrijf kan voortborduren op het succes van de bestaande PSTN-services en ook nieuwe diensten kan bieden op basis van pakketgeschakelde telefonie.

Dankzij het open, gedistribueerde karakter en de Voice-over-IP-mogelijkheden kan de operator het platform in de nabije toekomst snel en flexibel inzetten voor nieuwe diensten, zoals het verzorgen van wholesale-spraakdiensten voor kleinere operators en internetproviders.

De aanschaf van de PSTN Gateway (PGW) van Cisco werd in eerste instantie ingegeven door de kans die het platform biedt om de huidige dienstverlening snel te kunnen uitbreiden. Daarnaast biedt de PGW de mogelijkheid om op een snelle en efficiënte manier nieuwe diensten uit te rollen. Scarlet koos er daarom voor niet te investeren in bestaande TDM-technologie zoals Class 4-telefooncentrales, maar in een oplossing die gecentraliseerd functioneert en tegelijk gedistribueerd is op te stellen.

Met het nieuwe platform wil Scarlet kortom niet alleen de gegroeide vraag naar belminuten het hoofd bieden, maar ook andere carriers aansluiten. "Er is inmiddels vraag ontstaan van internetproviders en andere netwerkoperators, die spraakdiensten willen aanbieden over hun IP-netwerk. Zij werken nu met kabel- en DSL-verbindingen", aldus Gilbert de Bree, CTO van Scarlet. Door de Voice-over-IP-mogelijkheden van het Cisco-platform kunnen we hun concurrerende diensten aanbieden tot in de local loop. Ook kunnen we als Alternate Service Provider kleinere operators van dienst zijn, die niet willen of kunnen investeren in dergelijke platforms."

De PGW2200 biedt Scarlet, dankzij de gedistribueerde architectuur diverse technische voordelen. Zo zijn de belangrijkste componenten niet locatieafhankelijk en stelt het open karakter Scarlet in staat andere applicaties aan het platform te koppelen, zoals het factureringssysteem Maxbill. De PGW2200 ondersteunt vele signaleringsvarianten binnen de PSTN en ondersteunt ook allerlei verschillende typen netwerk-interconnects op basis van SS7, ISDN-PRI en VoIP.

De keuze van Scarlet voor één open omgeving voor voice en data is van strategische betekenis voor de ontwikkeling van de markt. "Alle grote partijen in de markt denken hard na over een migratie naar één platform dat traditionele telecommunicatie en nieuwe VoIP-diensten in zich verenigt, aldus John Baldwin, Service Provider Voice Marketing Manager bij Cisco Systems. Dit initiatief laat zien hoe een succesvolle telecom-aanbieder kiest voor de evolutie van TDM naar Open Packet Telephony met Cisco, doordat men in staat is de bestaande PSTN-dienstverlening te koppelen aan de nieuwste technologie.

IBM werd als lid van het Cisco Gold Partner Programma aangetrokken voor de implementatie en support van het nieuwe platform. "De implementatie is zeer vlot en in goede samenwerking verlopen, bijna twee keer zo snel als gebruikelijk is voor Class 5-centrales", aldus Gilbert de Bree. "Die snelheid is essentieel voor onze branche, waarin alles draait om time-to-market."

IBM is tevens verkozen om de infrastructuur te leveren voor Scarlet's nieuwe factureringssoftware Maxbill. Deze infrastructuur bestaat uit een reeks UNIX- en NT-servers (eServer pSeries en xSeries). Met behulp van het speciaal voor e-business-startups ontwikkelde NetGen-programma heeft Scarlet de servers afgenomen via Quick Launch, een aantrekkelijk financieringsprogramma voor NetGen-bedrijven.

Scarlet heeft vertrouwen in het partnership met Cisco en IBM. "De drie bedrijven delen dezelfde visie en daarom is de samenwerking logisch. We hebben alle drie een uitstekende reputatie en we leveren een breed aantal diensten van hoge kwaliteit, aldus Gilbert de Bree.

Over Scarlet Scarlet is een van de toonaangevende telecom-organisaties in de Benelux, actief onder de namen One.Tel, Scarlet en Netnet. Het merk Scarlet wist zijn positie in deze markt te verstevigen door in korte tijd diverse concurrenten over te nemen, terwijl het van oorsprong Australische One.Tel naam maakte en marktaandeel won dankzij enkele spraakmakende marketingcampagnes. Scarlet is ook als internetprovider actief. De activiteiten van One.Tel zijn per augustus 2001 in de Scarlet-organisatie opgenomen. Scarlet heeft ongeveer een miljoen klanten in de Benelux.

Over Cisco Systems Cisco Systems Inc. (NASDAQ: CSCO) is wereldwijd marktleider op het gebied van netwerkoplossingen voor internet. Het hoofdkantoor is gevestigd in San Jose, Californië. In Nederland in Cisco gevestigd in Amsterdam. Cisco heeft ruim 38.000 werknemers en realiseerde in boekjaar 2001 een totale omzet van 22,29 miljard dollar. Nieuws en informatie is beschikbaar op http://www.cisco.nl.

Over IBM IBM Nederland NV levert een compleet scala aan computerapparatuur, programmatuur en bijbehorende diensten. IBM verkoopt computersystemen aan zowel organisaties als consumenten, van personal computers en servers tot midrange-systemen tot mainframes. De software varieert van besturingsprogrammatuur tot algemene en branchegerichte oplossingen op maat. Als 's werelds grootste aanbieder op het gebied van IT-dienstverlening heeft IBM Global Services uitgebreide ervaring op het gebied van business- en IT-consultancy, business transformation, e-business, systeembeheer en strategische outsourcing. Bezoek voor meer informatie www.ibm.nl.

Over NetGen Quick Launch Met het Quick Launch-programma stelt IBM startende bedrijven in staat om hun IT- infrastructuur in zeer korte tijd op te zetten. IBM stelt daartoe hardware en software beschikbaar tegen zeer aantrekkelijke financieringsvoorwaarden. Op hardwaregebied hebben start-ups de keus uit vele servers en storage-systemen, passend bij hun wensen. Dezelfde brede keus bestaat op het vlak van besturingssoftware (AIX, NT, Linux, OS/400) en middleware (DB2, WebSphere, Domino), waarbij IBM aanzienlijke kortingen biedt op gebruikerslicenties. Op financieringsgebied biedt IBM met Quick Launch een hoge kredietlimiet, betalingsuitstel van 3 maanden en aantrekkelijke leasetarieven.

Cisco, Cisco IOS, Cisco Systems en het Cisco Systems-logo zijn geregistreerde handelsmerken van Cisco Systems, Inc. en/of haar werkmaatschappijen in de V.S. en andere landen. Alle andere genoemde handelsmerken worden erkend.