Gemeente Utrecht

PERSGESPREK COLLEGE VAN BURGEMEESTER EN WETHOUDERS

Dinsdag 9 april, 16.00 uur

Perskamer 1.03, Stadhuis

Geannoteerde agenda naar aanleiding van de vergadering van het college van burgemeester en wethouders d.d 9 april 2002.


1. Uitvoeringsbesluit artikel 45a APV
In het uitvoeringsbesluit behorende bij artikel 45a van de APV (hinder van fiets en bromfiets) zijn gebieden aangewezen waar het verboden is om fietsen buiten de fietsklemmen te plaatsen. Het betreft het Jaarbeursplein en het Stationsplein e.o.

Het Parkeerbedrijf gemeente Utrecht constateerde namelijk dat op het Vredenburg veel fietsen in de openbare ruimte worden geparkeerd vooral bij de ingangen van Hoog Catharijne. Dit levert situaties op die storend zijn voor het ordelijk aanzien en het doelmatig gebruik van de weg (Art. 45a, van de APV).


2.Beheer en Privacyverordening GBA 2002
Het college van burgemeester en wethouders gaat de raad voorstellen de Beheer- en Privacyverordening Gemeentelijke Bevolkingsadministratie 2002 vast te stellen.

Op 1 september 2001 is de Wet Gemeentelijke Basisadministratie persoonsgegevens

(Wet-GBA) gewijzigd. Een en ander is het gevolg van de gelijktijdige invoering van de Wet Bescherming persoonsgegevens. Nederland voldoet met deze wet aan de Europese richtlijnen. Als gevolg hiervan moet de bestaande verordening voor de Gemeentelijke Bevolkingsadministratie 1998 worden vervangen. Door de invoering van de gewijzigde Wet-GBA wordt het college van burgemeester en wethouders aangewezen als verantwoordelijke voor de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens. De beleidsvrijheid voor gemeenten om persoonsgegevens uit de basisadministratie te verstrekken is door de wettelijke regels aanmerkelijk beperkt. Daarentegen zijn de rechten en plichten van de burger meer op de voorgrond geplaatst. De wet stelt tot slot dat de regels over het beheer en de privacy behoren te worden opgenomen in een verordening, vastgesteld door de raad.


3. Ontwerp-bestemmingsplan Galgenwaard vrijgegeven voor inspraak
Het college van burgemeesters en wethouders heeft besloten in te stemmen met het ontwerp-bestemmingsplan Galgenwaard en het plan vrij te geven voor inspraak.

De reden dat het huidige bestemmingsplan gewijzigd moet worden is dat het niet voorziet in een uitbreiding van het stadion noch in toevoeging van een sporthal, nieuwe kantoren en de woontoren met appartementen. Bovendien gaat het uit van een wegverbinding tussen Herculesplein en Koningsweg die niet meer actueel is.

Het plangebied wordt globaal begrensd door de Herculeslaan, de Waterlinieweg en de Kromme Rijn. Nadat inspraak is gehouden over het bestemmingsplan kan dit door de gemeenteraad worden vastgesteld. Daarna zal het ter goedkeuring aan Gedeputeerde Staten worden voorgelegd. De vaststelling van het bestemmingsplan is gepland in de tweede helft van dit jaar. Op korte termijn zal op gebruikelijke wijze bekend gemaakt worden waar en wanneer het ontwerp-bestemmingsplan is in te zien.

De capaciteit van stadion Galgenwaard wordt verdubbeld naar ruim 24.000 zitplaatsen door nieuwbouw ter plaatse. Bovendien komen er drie sporthallen ter vervanging van de hal in Dichterswijk-West en de Catharijnehal.

Het openbaar gebied rondom het stadion zal worden verbeterd en de ecologische zone langs de Kromme Rijn wordt opnieuw ingericht. Ook komen er nieuwe kantoorgebouwen en een woontoren. Daarnaast is er ruimte om met grootschalige detailhandel op het gebied van sport de functie van de geclusterde sportvoorzieningen te versterken.


4. Autovrije dag met (culturele) activiteiten en een Openbaar Vervoer actie

Ook Utrecht haakt in op de landelijke autovrije dag die dit jaar wordt gehouden op zondag 22 september. Utrecht stelt zichzelf ten doel om die dag de nadruk te leggen op de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de stad.

Uitgangspunt is dat er geen grootschalige afsluitingen voor het autoverkeer zullen zijn. Wel bestaat de mogelijkheid delen van een wijk, een straat of een paar straten af te sluiten, maar kan alleen als daar activiteiten plaatsvinden die door de bewoners zelf worden georganiseerd. Het college gaat onderzoeken of een combinatie van de autovrije dag met een culturele zondag mogelijk is. Ook roept het college de bewoners van de Utrechtse wijken op om in samenspraak met het wijkbureau en/of wijkwelzijnsorgansiaties activiteiten te organiseren. Het college probeert de autovrije dag te combineren met een openbaar vervoer-actie. Het Bestuur Regio Utrecht en de Openbaar Vervoersbedrijven krijgen hierbij een belangrijke rol.

De plannen worden in de komende maanden verder uitgewerkt.


5. Recht van Initiatief, Plein de Gaard (Noordoost)
Het college heeft kennis genomen van het positieve besluit van de wijkcommissie Noordoost over het initiatiefvoorstel Plein de Gaard. De Wijkcommissie Noordoost besloot op 2 april 2002 positief over het voorstel, dat is ingediend in het kader van het 'Recht van initiatief'. Het Buurtcomité Tuindorp-Oost doet een voorstel voor de herinrichting van het plein voor het winkelcentrum De Gaard aan de Troosterlaan. De kosten voor de uitvoering van dit project van EUR 36.302,42 worden gedekt uit het Flexibel Budget Bewonersinitiatieven.


6. Recht van Initiatief, Mauritsstraat (Oost)
Het college heeft kennis genomen van het positieve besluit van de wijkcommissie Oost over het initiatiefvoorstel Mauritsstraat, herinrichting. De Wijkcommissie Oost besloot op 2 april 2002 positief over het voorstel, dat is ingediend in het kader van het 'Recht van Initiatief'. Bewoners van de Mauritsstraat doen een voorstel voor herinrichting van de straat. De kosten voor de uitvoering van dit project van EUR 21.781,45 worden gedekt uit het Flexibel Budget Bewonersinitiatieven.


7. Wijkprogramma's 2002
Het college van burgemeester en wethouders heeft kennis genomen van de wijkprogramma´s 2002 van de Utrechtse wijken. De samenstelling van het wijkprogramma Noordwest is vertraagd en wordt later besproken.

In de wijkprogramma´s staan de activiteiten die de gemeente het komende jaar in een bepaalde wijk zal uitvoeren. Het wijkprogramma is het belangrijkste instrument om de activiteiten van de gemeente in de wijk op elkaar af te stemmen. Daarnaast stemt de gemeente in het wijkprogramma activiteiten af op de vraag die in de wijk leeft.

Dit is het vijfde jaar dat er wijkprogramma´s uitkomen. In de loop van de tijd zijn de wijkprogramma´s steeds belangrijker geworden. Een proces dat zich ook de komende jaren zal voortzetten. In 2001 is besloten om in het kader van "de Wijkaanpak in uitvoering in Utrecht" de in te stellen wijkraden een belangrijke stem te geven in het opstellen van wijkprogramma's. Vanwege het opstarten van de wijkraden in 2002 heeft de standpuntbepaling in de wijkprogramma's 2002 nog op basis van beschikbare gegevens en bestaande netwerken in de wijk plaatsgehad.

In de komende periode zullen de wijkprogramma's 2003 worden opgesteld door de wijkraden, afhankelijk van de stand van zaken op basis van visieontwikkeling en op basis van een door de wijkraad en wijkmanager samen opgesteld plan voor wijkraadpleging. Dit proces zal na bespreking van de wijkprogramma's in de raadscommissie voor de wijk uiteindelijk leiden tot een vaststelling van de wijkprogramma's in de gemeenteraad. Hierna kan tot uitvoering van de afspraken worden overgegaan, waarbij de vakwethouder verantwoordelijk zal zijn voor de uitvoering en de wijkwethouder voor de voortgang.

Dit alles gaat leiden tot een grotere invloed van de wijken op de activiteiten van de gemeente dan voorheen. In de loop van 2003 zal een peiling onder de burgers worden gehouden of men bekend is met de resultaten van de wijkprogramma's en vindt dat deze geleid hebben tot een zichtbare verbetering in hun wijk.

De wijkprogramma's 2002 liggen ter inzage op de wijkbureaus.


8. Samenwerking bij handhaving milieuregels spoorverdubbeling
Het college van b en w heeft besloten deel te nemen aan een samenwerkingsproject voor het handhaven van de milieuregels bij de grondwerkzaamheden voor de spoorverdubbeling op het traject Utrecht - Amsterdam. Doel van de samenwerking is het afstemmen van de aanpak bij overtredingen en het vergroten van de effectiviteit van het toezicht.

De andere partners zijn de Provincie Utrecht, de Politie Regio Midden, De Milieudienst Noord West Utrecht, de Dienst Waterbeheer en Riolering (voor het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht) en het Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden. De partners blijven in de praktijk het eigen werk doen, maar men stemt dat beter op elkaar af.

De NS doen veel grondverzetwerkzaamheden voor de spoorverdubbeling, waarbij ook afvalstoffen vrijkomen. Handhaving van milieuregels valt onder de verantwoordelijkheid van de genoemde instanties.


9. Conferentie 'Wij, hét Wijk en de Stad
Het college wil meewerken aan de conferentie 'Wij, hét Wijk en de Stad op 9 oktober 2002. Doel van de conferentie is een debat over stedelijke en bestuurlijke vernieuwing tussen sleutelfiguren binnen en buiten Utrecht. Aanleiding voor de conferentie is het akkoord dat gemeente en Utrechtse woningcorporaties vorig jaar hebben gesloten over de herstructurering van wijken als Hoograven, Zuilen, Ondiep, Kanaleneiland en Overvecht. In dit akkoord ( De Utrechtse Opgave) zijn verregaande afspraken gemaakt over vernieuwing van de bestaande woningvoorraad. Op de conferentie komen allerlei vragen en problemen aan de orde waar betrokken partijen tijdens zo'n gecompliceerd proces tegen aan lopen. Vragen die te maken hebben de kwaliteit van de nieuwbouw en openbare ruimte. Aan de orde komen kwesties als wijkidentiteit en wijkcultuur en vragen over financiering, organisatie en regie. Bij de vernieuwing van de na-oorlogse wijken draait het niet alleen om stenen, ook het vergroten van de sociale samenhang, versterking van de economische structuur en veiligheid zijn daarom thema's. Uitwisseling van ervaringen is ook van belang voor het vinden van nieuwe manieren om bewoners bij de herstructurering van hun wijk te betrekken. De dag wordt afgesloten met een groots theaterspektakel van de Lunatics in de te slopen Pedagogenbuurt in Zuilen. Voor dit bijzondere sluitstuk zijn niet alleen de conferentiedeelnemers uitgenodigd maar ook enkele duizenden bewoners uit de herstructureringswijken van de stad. Ter gelegenheid van de conferentie Wij, hét Wijk en de Stad verschijnt een speciaal boek over de stedelijke vernieuwing in Utrecht.

Utrecht, 9 april 2002