Gemeente Utrecht

Nieuwe aanwinsten voor Utrechts Centraal Museum

Het Utrechts Centraal Museum kan enkele kunstwerken toevoegen aan haar collectie. De kunstwerken worden beschouwd als belangrijke nieuwe aanwinsten voor Utrecht. Het college van b en w van Utrecht wil een schenking door mevr. Eva Weininger (New York) van 120 kunstwerken van Andor Weininger aan het Utrechts Centraal Museum in dank aanvaarden. Dit stelt het college voor aan de gemeenteraad. Daarnaast is het voorstel om het legaat van mevr. C.J. Wegman-Jungeling (Utrecht), bestaande uit twee kunstwerken van Joost Baljeu en twee kunstwerken van Gerrit Benner, aan het Centraal Museum te aanvaarden. De werken vormen een goede aanvulling voor de collectie moderne kunst van het museum. De schenking en het legaat zijn vrij van rechten en kosten. De kosten voor registratie en conservering worden betaald uit museumbudget.

120 kunstwerken van Andor Weiniger

Andor Weininger (Karancs, Hongarije 1899 - New York, USA 1986) werkte in de invloedssfeer van De Stijl en het Bauhaus. In zijn werk uit 1922
- 1923 is de invloed van Theo van Doesburg duidelijk aanwijsbaar. In de loop van de jaren twintig wordt het werk dynamischer en vanaf 1928 duikt een surrealistische ondertoon op. Na de oorlog beleeft Weininger in Amsterdam een revival van zijn constructivistische periode, gemengd met organische elementen. De Weininger-collectie sluit goed aan op het werk van schilders en vormgevers van De Stijl, dat al in het bezit van het museum is.

Joost Baljeu

Baljeu (Middelburg 1925 - Amsterdam 1991) speelde een belangrijke rol in het na de oorlog herleefde ideaal dat door een versmelting van schilderkunst, sculptuur en architectuur de kunst weer een maatschappelijke betekenis zou krijgen. Daarin toonde hij zich met name een erfgenaam van Theo van Doesburg. Het Centraal Museum bezit reeds twee werken van Joost Baljeu. De nu aanvaarde werken (een schilderij en een reliëf) vormen een belangrijke aanvulling op het beeld dat het museum geeft van deze kunstenaar.

Gerrit Benner

Benner (Leeuwarden 1897- Gaasterland 1981) is een van de belangrijke naoorlogse Nederlandse schilders die nog niet met werk vertegenwoordigd was in de collectie van het Centraal Museum. Het schilderij en de gouache uit het legaat van mevrouw Wegman vormen een completering van het beeld dat het Centraal Museum wil geven van de ontwikkelingen in de Nederlandse moderne kunst.

Utrecht, 9 april 2002