Gemeente Utrecht

Gemeente vordert langdurige huurschuld Hamam

Wethouder Verhulst voor Grondzaken heeft besloten om over te gaan tot het invorderen van een hoog opgelopen huurschuld van het badhuis De Hamam aan de Groeneweg 54B in Utrecht-West. De Hamam huurt het pand van de gemeente Utrecht. Deze invordering volgt op een langdurig overleg met het bestuur van de Hamam over terugbetaling van de huurschuld. De huurachterstand bedraagt momenteel EUR 44.147,80 (huur mei 2001 t/m april 2002). De invordering van de huurschuld wordt in handen gegeven bij een incassobureau.

De eerste financiële problemen van de Hamam werden bij de gemeente medio 2000 bekend. Op 5 oktober 2000 sprak de toenmalige raadscommissie MOV zich uit tegen het verstrekken van een door de Hamam aangevraagd overbruggingskrediet. Aanleiding voor deze uitspraak van de raadscommissie was een rapport van de accountantsdienst over de financiële situatie van de Hamam van 10 augustus 2000. In dit rapport concludeerde de accountantsdienst dat de financiële positie van de Hamam kritisch was. De gemeenteraad was van oordeel dat de Hamam zich zonder gemeentelijke subsidie staande moet kunnen houden.

In december 2000 trad een nieuw bestuur van de Hamam aan. Dit nieuwe bestuur kreeg de gelegenheid om voor medio januari 2001 aan te geven hoe men de problemen wilde oplossen. Op 17 januari 2001 gaf het bestuur van de Hamam in een ambtelijk gesprek aan vanaf januari weer te kunnen starten met betalen van huur en vanaf september 2001 te kunnen starten met het aflossen van de huurachterstand. Afgesproken werd met het bestuur dat de huurachterstand uiterlijk per januari 2002 zou zijn afgelost. Eind maart 2001 werden de afspraken met de Hamam vanuit de gemeente schriftelijk bevestigd. Ook werden de afspraken in een gesprek met wethouder Verhulst op 23 mei 2001 nog eens bevestigd.

Na het verstrijken van de datum van 1 januari 2002 heeft de gemeente Utrecht de Hamam nogmaals aangemaand om te betalen, dan wel een gedegen bedrijfsplan te overleggen met een meerjaren liquiditeitsbegroting. De gemeente Utrecht was bereid om op basis van zo'n plan te praten over een nieuwe regeling. Nu de Hamam niet aan de voorwaarden van de gemeente heeft voldaan, heeft wethouder Verhulst moeten besluiten om de invordering te starten.

Utrecht, 8 april 2002