GroenLinks


-

GroenLinks: Europa moet handelsakkoord met Israël opschorten

9 april 2002

"De situatie in Israël en Palestina vraagt nu om duidelijke stappen van de Europese Unie. De Europese Commissie reageert bij monde van Prodi weer te aarzelend. Ik acht de tijd rijp om het associatieverdrag met Israël met onmiddellijke ingang op te schorten", aldus GroenLinks-europarlementariër Joost Lagendijk.

Volgens Lagendijk moet de EU nu tot deze zware sanctie overgaan om de Israëlische regering duidelijk te maken dat er een einde moet komen aan de huidige escalatie van geweld. Het handelsakkoord voorziet in vrijhandel in industriële en landbouwproducten en in samenwerking op tal van gebieden. Artikel 2 van dit akkoord verklaart dat de Europese Unie en Israël mensenrechten en democratische principes moeten respecteren.

Het buitensporige geweld van de laatste weken in de Palestijnse gebieden, waar Israël woonwijken, scholen en ziekenhuizen vernielt, wordt door onder andere Amnesty International beschouwd als schending van de mensenrechten. Lagendijk: "Europa moet de druk op de Israëlische regering opvoeren om het geweld te stoppen en de partijen aan onderhandelingstafel te krijgen. Opschorten van het associatieverdrag is één van de drukmiddelen die de EU in handen heeft." Meer dan een kwart van alle Israëlische exportproducten gaat naar de EU-lidstaten.

VN-beschermingsmacht zenden

Verder pleit Lagendijk voor een gezamenlijk beleid ten aanzien van wapenverkoop. Lagendijk: "De Raad van Ministers van buitenlandse zaken moeten hierover snel tot overeenstemming komen en een embargo op de wapenexport naar Israël instellen. De Raad moet bij de VN-Veiligheidsraad aankondigen dat de Europese Unie bereid is troepen te leveren voor een VN-beschermingsmacht voor het Midden Oosten. Deze eenheid kan, zodra er een staakt-het-vuren is, spanningen wegnemen en de burgerbevolking beschermen."

Ook wil Lagendijk dat de Europese Unie een missie van EU-waarnemers, waaronder leden van het Europees Parlement, voorbereidt die de situatie ter plekke volgt en beide partijen onder druk zet om een initiatief van de Verenigde Naties te aanvaarden.

Dinsdag 9 april debatteert het Europees Parlement over deze kwestie, woensdag 10 april stemt het Parlement over een resolutie over het Midden-Oostenconflict.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl