Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen

persbericht

Nummer:
22

Directie:
voorlichting

09-04-2002

Status:
informatie

Voortgangsrapportage Cultuur en School

Verbetering kwaliteit cultuureducatie

Scholen krijgen meer vrijheid om cultuureducatie steviger in het lesprogramma op te nemen. Daarvoor is het noodzakelijk dat scholen en cultuurinstanties meer samenwerken. De culturele instellingen worden gestimuleerd om meer en beter in te spelen op de vraag van de scholen. Dit staat in de voortgangsbrief over het project Cultuur en School, die de bewindslieden van OCenW naar de Tweede Kamer hebben gestuurd. In deze brief doen zij verslag van de tot nu toe bereikte resultaten met dit project. Voor de extra inzet van kunstenaars in het basisonderwijs en nieuwe projecten voor het vmbo en de bve-sector wordt in totaal 650.000 euro vrijgemaakt binnen het budget van Cultuur en School.
In het basisonderwijs, de basisvorming en de tweede fase havo/vwo zal naar verwachting de toenemende vrijheid van scholen extra kansen voor cultuureducatie bieden. Om het cultuuronderwijs in het basisonderwijs te versteken, willen de bewindslieden onderzoek doen naar de invoering van de vakleraar in het cultuuronderwijs. Ook zal onderzoek worden gedaan naar de opzet van een landelijke scholing voor kunstenaars, die deelnemen aan de WIK (Wet Inkomensvoorziening Kunstenaars) om meer mogelijkheden te scheppen voor de inzet van beroepskunstenaars in de klas.

In het vmbo is er nog sprake van een tekort aan passend aanbod en kennis over cultuureducatie bij docenten. Om dat te verbeteren wordt er in 2002 nog eens 250.000 euro besteed. De samenwerking tussen ROC's en culturele instellingen moet ook verder gestimuleerd worden. Verder worden pabo's gestimuleerd om hun studenten een intensieve oriëntatie op de culturele omgeving te bieden. Voor het schooljaar 2002-2003 is de introductie van vouchers voor pabo-studenten voorzien. Voor de langere termijn is dit ook te overwegen voor andere lerarenopleidingen.

Sinds de start in 1997 heeft het project Cultuur en School als doel om meer samenwerking tussen onderwijs- en cultuurinstellingen tot stand te brengen en cultuureducatieve activiteiten te verankeren in de praktijk van scholen en culturele instellingen. Belangrijke pijlers zijn tot nu toe de invoering van het vak Culturele en Kunstzinnige Vorming in de tweede fase, de introductie van vouchers voor leerlingen, de toegenomen mogelijkheden voor erfgoededucatie en de extra aandacht voor het vmbo.

Ministerie van OCenW
Europaweg 4
Postbus 25000
2700 LZ Zoetermeer
T: 079 323 23 23
F: 079 323 23 20
E: info@minocw.nl