Provincie West-Vlaanderen

Persberichten

Nieuwe provinciale wandelroute verkent de Ijzer langs de grens in Roesbrugge-Haringe
Brugge, 9/4/2002
NIEUWE PROVINCIALE WANDELROUTE VERKENT DE IJZER LANGS DE GRENS IN ROESBRUGGE-HARINGE

1. EEN PROVINCIAAL WANDELROUTENET

In navolging van het fietsroutenet, dat inmiddels 35 provinciale routes omvat, werkt de Provincie ook de uitbouw van wandelroutes uit. Bedoeling is om de mooiste hoekjes van West-Vlaanderen via dit nieuwe netwerk toeristisch en recreatief te ontsluiten. Als coördinator voor dit project treedt Westtoer apb op.
Bedoeling is om tegen 2005 een 50-tal uniform bewegwijzerde wandelroutes te ontwikkelen. Hierbij wordt nauw samengewerkt met de gemeentebesturen, de diensten voor toerisme, de Vlaamse Landmaatschappij, de afdeling Natuur van AMINAL, de landbouwsector en het plaatselijk verenigingsleven. Dat deze samenwerking tot vruchtbare resultaten leidt bewijzen de 26 reeds gerealiseerde wandelroutes, waaraan thans als 27ste het Dode IJzer wandelpad wordt toegevoegd. Stuk voor stuk zijn het 5-sterrenwandelingen, die oude voetwegen, private veldwegen langs weiden en waterlopen en landelijke weggetjes zoveel mogelijk met elkaar verbinden.

2. HET NIEUWE DODE IJZER WANDELPAD

De nieuwe wandelroute is 6,8 km lang en verkent het grenslandschap ten noordwesten van Poperinge in de omgeving van Roesbrugge-Haringe, dat een bont lappendeken van weilanden en akkers vormt met mooie vergezichten over de IJzervallei. De route start bij de picknickhut langs de IJzer in het centrum van Roesbrugge, waar ook de Dode IJzer vloeit, een oude meander van de stroom.
Eerst stapt de wandelaar langs de laaggelegen weilanden bij de IJzer. Daarna komt hij terecht op een natuurexploratiepad langs de Zwijnbeek, de IJzer en de Heidebeek, die telkens de natuurlijke landsgrens met Frankrijk vormen. Vervolgens leiden landelijke weggetjes naar het pittoreske dorpje Haringe. Fraaie kerkwegels, graspaden en rustige wegen brengen de wandelaar tenslotte bij zijn uitgangspunt terug. De wandeling is over het gehele parcours bewegwijzerd met groene zeshoeken op houten palen. Aan het startpunt in Roesbrugge bevindt zich een bord met algemene informatie over de route. Het Dode IJzer wandelpad wordt ook uitvoerig beschreven in een handige vouwfolder met gedetailleerde kaart die verkrijgbaar is bij Westtoer en de Toeristische Diensten van Poperinge en Alveringem.

3. FINANCIERING, MEDEWERKING, COÖRDINATIE

Het Dode IJzer wandelpad kadert in het Interreg II-project Grensoverschrijdend Recreatief Medegebruik. De realisatie van de route en het natuurexploratiepad was mogelijk dank zij de steun van de Europese Unie, de Provincie West-Vlaanderen, Toerisme Vlaanderen, de Vlaamse Landmaatschappij, het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Afdeling Natuur, het Instituut voor Natuurbehoud, de gemeenten Poperinge en Alveringem en de landbouwers die hun private weiden en wegen toegankelijk stelden. Westtoer stond in voor de algemene coördinatie.
Tekst en samenstelling van de routebrochure werden verzorgd door Pieter De Pourcq en Greet De Schrijver. De Provinciale Technische Dienst is verantwoordelijk voor de signalisatie.

4. NAZORG EN PETERSCHAP

Minstens even belangrijk als het ontwikkelen van nieuwe wandelpaden is de nazorg ervan. Hiervoor wordt een beroep gedaan op vrijwilligers. Deze routemeters en peters engageren zich om tussen maart en oktober hun route een viertal keer te controleren op onnauwkeurigheden en/of gebreken in de signalisatie. Eventuele tekortkomingen worden via een evaluatiefiche gesignaleerd aan Westtoer.
Het Dode IJzer wandelpad kan zich alvast verheugen over drie toegewijde peters: de heren Jef Vanwynsberghe, Jef Couttouw en Karel Decaestecker.
Wie interesse heeft om het peterschap over een provinciale wandelroute op zich te nemen kan contact opnemen met Hélène Geldhof, medewerker Dienst Routes en Kaarten Westtoer, Koning Albert I-laan 120, 8200 Sint-Michiels (tel. 050 305 556).