GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 9 april 2002 15:54
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Belastingbetaler draait op voor interne verdeeldheid PvdA

( 9 april 2002)

GroenLinks is hevig teleurgesteld over de intentie van de PvdA om mee te doen aan de ontwikkeling van de JSF. De PvdA wil later - op basis van een nieuwe Defensienota - alsnog kunnen besluiten uit te stappen. Het schrijven en behandelen van een defensienota duurt al gauw 2 jaar. De kosten van uitstappen bedragen op dat moment tussen de 155 (eind 2003) en 203 (eind 2004) miljoen euro. Voor dit bedrag koopt de Nederlandse belastingbetaler niets anders dan de interne vrede van de Partij van de Arbeid. De 3e Weg is daarmee ook verreweg de duurste weg. Het geld wordt niet uitgegeven aan de opvolging van de F-16 maar aan de opvolging van Kok.

De voorwaarden die de PvdA nu verbindt aan haar 'ja, mits' lijken vooral bedoeld om de aftocht te dekken. Meedoen aan de ontwikkeling kost 800 miljoen dollar. Geld dat alleen terug 'verdiend' kan worden middels 'kortingen' bij de aanschaf van de JSF. Dit nog in ontwikkeling zijnde jachtvliegtuig wordt hierdoor over 10 jaar vrijwel zeker de opvolger van de F-16. Tussentijds uitstappen betekent een grootscheepse kapitaalvernietiging.

De mogelijkheid om 'uit te stappen' heeft overigens altijd bestaan. De brief van het kabinet van maandagavond heeft alleen de dramatische financiële gevolgen hiervan in kaart gebracht. Het onderstreept nogmaals wat premier Kok al eerder stelde: 'meedoen is kopen'.

Afgelopen zondag nog pleitte Ad Melkert voor een nieuwe manier van politiek bedrijven. Het maken van 'duidelijke keuzes' en het 'nemen van verantwoordelijkheid' vormden daarvan de kern. Wij moeten helaas constateren dat nog geen week later deze intentie reeds in scherven ligt.

Ab Harrewijn


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -