Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Streekvervoer is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

09-04-2002

CNV Streekvervoer uitgenodigd voor onderhandeling:

Acties gaan door als er donderdag geen akkoord ligt

Ondanks een uitnodiging van werkgevers in het streekvervoer om woensdag weer te praten over de cao voor 14.000 werknemers in het streekvervoer, bereidt CNV Streekvervoer toch acties voor. Arjan Huizinga, onderhandelaar voor CNV Streekvervoer: "Als er voor donderdagochtend geen cao-akkoord is bereikt, starten onze leden met publieksvriendelijke acties op de bus. CNV Streekvervoer controleert geen vervoersbewijzen en zal die ook niet verkopen in de bus."

CNV Streekvervoer wil dat het publiek zo weinig mogelijk hinder ondervindt van de acties. Daarom maakt de bond nu al bekend waar de acties donderdag uit bestaan, zodat de busreizigers zich hierop kunnen voorbereiden. Er wordt donderdag nog niet gestaakt, maar de bond houdt dit middel wel achter de hand.

De belangrijkste eisen van CNV Streekvervoer zijn een loonstijging van 4 procent, erkenning van het collectief vraagafhankelijk vervoer als openbaar vervoer, een verdubbeling van de consignatieregeling voor het technisch personeel en er moet duidelijkheid komen over de arbeidsvoorwaarden van het hoger personeel.
Vooral het erkennen van het collectief vraagafhankelijk vervoer als openbaar vervoer is een heikel punt. De kleine busjes rijden als openbaar vervoer, maar de chauffeurs worden niet volgens de streekvervoer cao betaald. Deze chauffeurs krijgen hun loon via de taxi-cao, omdat dit werkgevers minder kost. Volgens CNV Streekvervoer gaat dit ten koste van arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid in het openbaar
vervoer.

De acties richten zich op het streekvervoer bij: Connexxion, Arriva, Hermes, BBA.

Nadere inlichtingen:

Arjan Huizinga (onderhandelaar)
010-4550050
Nancy Abelskamp (persvoorlichter)
030-6348242