European Commission

ip/02/521

Brussel, 9 april 2002

Commissie sluit onderzoek tegen Check Point na formele toezeggingen van het bedrijf betreffende zijn distributiepraktijken

De Europese Commissie heeft een onderzoek afgesloten in verband met een klacht tegen Check Point Software Technologies Ltd, nadat dit Israëlische softwarebedrijf toegezegd had bij levering aan haar distributeuren geen uitsluiting toe te passen. Check Point is een van de belangrijkste bedrijven ter wereld voor de verkoop van software voor firewalls en virtual private networks (VPN), waarmee bedrijven hun netwerken beschermen tegen hackers. De Commissie had een klacht ontvangen van een Finse concurrent, Stonesoft, dat de wijze waarop Check Point zijn distributie regelde, leidde tot oneerlijke uitsluiting van een concurrent van de markt.

Het Israëlische bedrijf Check Point Software Technologies Ltd is een van de belangrijkste producenten van software voor firewalls en virtual private networks (VPN). Firewall/VPN-software wordt gebruikt om ongeoorloofde toegang van buitenstanders tot interne computernetwerken te verhinderen, en voor data-encryptie binnen publieke computernetwerken.

De Commissie stelde een onderzoek in naar de verkooppraktijken van Check Point, nadat zij een klacht ontvangen had van Stonesoft, een Fins softwarebedrijf, dat vanaf maart 2001 een concurrerend firewall/VPN-product zou gaan aanbieden.

Na een diepgaand marktonderzoek maakte de Commissie zich zorgen omdat Check Point aan bepaalde van haar distributeurs en wederverkopers verteld had dat dezen niet langer Check Points eigen product zouden geleverd krijgen, wanneer zij zouden proberen Stonesofts concurrerende firewall/VPN-product te verkopen. Gezien de marktpositie van Check Point vreesde de Commissie dat dit een negatief, afschermend effect zou hebben op de markt voor firewall/VPN-software, in strijd met de EU-concurrentieregels. Na onderhandelingen tussen de Commissie en Check Point heeft de onderneming toezeggingen gedaan die de bezwaren van de Commissie konden wegnemen. Deze toezeggingen houden in dat:
* Check Point bevestigt dat zij geen ongepaste of onacceptabele druk zal uitoefenen op haar distributeurs en wederverkopers wat betreft hun onafhankelijke keuze om al dan niet concurrerende producten te verkopen;

* op dit punt zal Check Point aan haar distributeurs en wederverkopers bevestigen dat zij het recht hebben om - onafhankelijk - te kiezen of ze werken met producten van andere fabrikanten die al dan niet rechtstreeks concurreren met Check Points eigen producten. Daarom zal Check Point al haar distributeurs en wederverkopers per brief informeren dat de onderneming de levering(svoorwaarden) van haar producten niet afhankelijk zal stellen van het feit of haar distributeurs en wederverkopers al dan niet concurrerende producten in voorraad houden, marketen en verkopen. Een kopie van deze brief zal aan Stonesoft worden meegedeeld;

* Check Point zal er ook voor zorgen dat haar verkoop- en andere betrokken medewerkers geïnformeerd worden over de EU-concurrentieregels, en dat zij begrijpen dat deze voorschriften nageleefd moeten worden bij de uitoefening van hun commerciële activiteiten.

De Commissie heeft de brief die Check Point aan zijn distributeurs en wederverkopers stuurt, onderzocht en neemt er genoegen mee. Na deze toezeggingen van Check Point werd de klacht van Stonesoft ingetrokken, zodat de Commissie dit dossier kan sluiten. Wel zal de Commissie de ontwikkelingen op deze markt blijven volgen om zich ervan te vergewissen dat de toezeggingen nageleefd worden.