Ingezonden persbericht

Vastgoedbelegger Eurindustrial boekt goede resultaten 2001

Eurindustrial is ondermeer eigenaar van logistieke centra in Zevenaar en Beuningen

ZEVENAAR, 20020409 -- Vastgoedbeleggingsmaatschappij Eurindustrial N.V. te Zevenaar, die zich heeft toegelegd op beleggingen in bedrijfsgebouwen, die verhuurd worden aan ondernemingen in de sector logistiek en distributie, heeft de resultaten over 2001 bekendgemaakt. Eurindustrial kan -ondanks de sterke vertraging van de economische groei in de tweede helft van 2001- terugzien op een succesvol jaar.

Het totale, belegde vermogen van Eurindustrial is in het boekjaar 2001 gegroeid tot ruim 37 miljoen Euro. Dat betekent een stijging van 38 procent ten opzicht van eind 2000, toen het belegde vermogen 26,8 miljoen Euro bedroeg. De uitbreiding van het belegd vermogen is voornamelijk gerealiseerd door de verwerving van logistieke centra in Zevenaar en Beuningen. De vastgoedportefeuille bevatte aan het einde van boekjaar 2001 zes objecten, die bij elkaar bestaan uit 73.587 m² op- en overslagruimte en 5.080 m² kantoren en die gelegen zijn op 132.150 m² eigen grond. Het eigen vermogen (na winstverdeling) bedroeg aan het einde van het boekjaar 21,3 miljoen Euro (tegenover 14,1 miljoen Euro eind 2000). Het aantal aandeelhouders is gedurende het boekjaar toegenomen van acht naar elf institutionele beleggers.

Het directe beleggingsresultaat over het boekjaar 2001 bedroeg 1.573.000 Euro tegenover 731.000 Euro over het jaar 2000. De forse groei van het directe beleggingsresultaat is voornamelijk toe te schrijven aan de uitbreiding van het belegde vermogen en aan de jaarlijkse huurprijsaanpassingen in de vastgoedportefeuille. Het directe beleggingsresultaat (dividend) per aandeel op basis van het aantal uitstaande aandelen ultimo boekjaar 2001 bedraagt 19,20 Euro. Het totale beleggingsrendement per aandeel over het boekjaar 2001bedroeg 9,31 %.

Volgens Eurindustrial zijn de vooruitzichten voor het lopende boekjaar goed. Door de verdere groei van de internationale goederenstromen en de belangrijke rol, die Nederland daarin speelt, zal de behoefte aan logistieke op- en overslagruimten sterk toenemen. Vanwege de bedrijfseconomische voordelen besteden logistieke dienstverleners het beheer en de financiering van bedrijfs onroerend goed door middel van sale- and lease back overeenkomsten steeds vaker uit. Bovendien krijgen institutionele beleggers steeds meer belangstelling om in het aandelenkapitaal van Eurindustrial deel te nemen en neemt ook het aantal financiële instellingen toe, dat bereid is om het plaatsen van nieuwe aandelen te ondersteunen. Omdat de economische teruggang van tijdelijke aard lijkt te zijn, wordt er in 2002 een inhaalslag verwacht. In 2001werden veel beslissingen van zowel beleggers als logistieke dienstverleners naar het nieuwe jaar doorgeschoven.