Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Pronk stelt Maasdonk onder intensief toezicht (9-4-2002)


Minister Pronk (VROM) stelt de gemeente Maasdonk onder intensief toezicht van  de VROM-Inspectie. De Inspectie gaat alle door de gemeente verleende vergunningen op het gebied van wonen, ruimte en milieu controleren. Bovendien gaat de Inspectie nauwlettend in de gaten houden hoe de gemeente toeziet op de naleving van deze vergunningen. Uit recent onderzoek van de VROM-Inspectie blijkt dat het bestuur van Maasdonk zijn taken op ruimtelijk ordeningsgebied de afgelopen jaren ver beneden de maat heeft uitgevoerd. Hoewel de gemeente inmiddels beterschap heeft beloofd en een plan van aanpak heeft opgesteld, wil de minister gezien de ernst van de tekortkomingen de gemeente onder intensief  toezicht stellen.

Onderzoek
Vorig jaar heeft de VROM-Inspectie steekproefsgewijs onderzoek gedaan naar de manier waarop het bestuur van de gemeente Maasdonk zijn taken als vergunningverlener en handhaver op het gebied van ruimte, wonen en milieu heeft uitgeoefend. In februari is het onderzoeksrapport verschenen. Conclusie is dat het gemeentebestuur vooral op het gebied van ruimtelijke ordening te kort is geschoten. De ambtelijk dienst heeft op hoofdlijnen adequaat en correct werk geleverd maar de besluitvorming van het gemeentebestuur liet te wensen over. Verder geeft de gemeente onvoldoende uitvoering aan het op zich goede handhavingsplan.
Vanmiddag heeft overleg met het gemeentebestuur plaatsgevonden. Afgesproken is begin september te evalueren en te besluiten over het vervolg.

Ministerie van Volkshuisvesting
Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Rijnstraat 8
Postbus 20951
2500 EZ Den Haag

Persvoorlichting ruimte
Jeroen Hommels
070 339 19 94

Buiten kantooruren is de dienstdoende
voorlichter door tussenkomst van de
centrale meldkamer bereikbaar,
070 339 39 39

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=7203&site=persbericht )


---