Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Zuivel is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

09-04-2002

CNV Zuivel verlangt op 18 april duidelijkheid over cao:

Zuivelwerkgevers koersen aan op ruzie

De cao-commissie van CNV Zuivel heeft vandaag aangegeven dat de zuivelwerkgevers op 18 april met een concreet loonbod moeten komen, zonder prestatiebeloning, anders zijn de leden bereid over te gaan op acties. Na drie loononderhandelingen willen zij niet meer met lege handen naar huis gestuurd worden.

De leden van CNV Zuivel zijn erg ontevreden over de houding van werkgevers in de cao-onderhandeling. Er is nog steeds geen zicht op een cao. De leden willen een goede loonsverhoging, waarbij tenminste de koopkracht blijft gehandhaafd. De bond stelt een loonsverhoging voor van 4 procent. Verder hebben de leden van CNV Zuivel aangegeven absoluut geen resultaat afhankelijke beloning te accepteren.

Voorts wil CNV Zuivel dat ouderen een vierdaagse werkweek krijgen. Syds Kloosterman, onderhandelaar voor CNV Zuivel: "Maar de kosten daarvan mogen niet voor rekening van de werknemers komen." Werkgevers zijn niet bereid dit te betalen, omdat ze denken dat het hoge aantal ouderen in de sector te wijten is aan de voorwaarden die bonden stellen in sociale plannen bij reorganisaties. Daarin spreken werkgevers met bonden af dat de bedrijven zorgen voor interne herplaatsing van ouderen. Kloosterman reageert: "Voor reorganisaties is de werkgever verantwoordelijk en ook voor de kosten van de sociale gevolgen. Het is irreëel, om te proberen deze kosten via de cao alsnog op werknemers te verhalen."

Nadere inlichtingen:

Syds Kloosterman (onderhandelaar )
0529-454545
Nancy Abelskamp (persvoorlichter)
030-6348242